Овочі для здоров’я печінки: 4 продукти, які рекомендують дієтологи

Печінка є надважливим органом, який виконує багато функцій, таких як допомога в травленні і обміні речовин, збереження вітамінів і мінералів, очистка крові від шкідливих речовин і виробництво білка. Печінка має унікальну можливість самовідновлення після ушкодження, але вона не є непереможною, і ваше харчування може сильно впливати на цей орган.

Є чимало продуктів, які містять корисні для печінки речовини, і одними з особливо важливих є овочі. Розповідаємо про чотири найкращі овочі для вашої печінки.

Буряк

Має речовини, які підтримують здоров’я печінки. Дослідження свідчать, що буряковий сік – це напій, який поліпшує здоров’я і запобігає захворюванням, і він може бути особливо корисним для здоров’я печінки. Одне дослідження спеціально досліджувало вплив буряка на здоров’я печінки і виявило, що буряковий сік може допомогти захистити печінку від деяких видів канцерогенів.

Поточні дані показують, що деякі антиоксиданти, які знаходяться в червоному буряку, називані беталаїнами, мають протипухлинні і протизапальні властивості.

Їжте тушкований і маринований буряк. Це найпоширеніші способи споживання овоча, тоді як буряковий сік дає найбільшу концентрацію речовин, які містяться в буряку.

Брокколі

Деякі речовини, які містяться в капустяних овочах, таких як брокколі, є особливо корисними для цілісності печінки.

Нове дослідження, проведене на мишах, показало, що ті, хто їв брокколі, мали кращі показники печінки і менше хворіли на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП) і пухлини печінки. Хоча точний механізм цього результату не встановлений, унікальні рослинні сполуки, які знайшли в брокколі та інших овочах з родини капустяних, ймовірно, відіграють роль.

Брокколі можна їсти сирою або вареною, її можна також нарізати, щоб зробити салат. Це також може бути додатком до пирога і макаронів, додавати до салату або подавати як гарнір – є багато способів включити брокколі в свій раціон харчування.

Брюссельська капуста

Це ще один представник родини хрестоцвітих, який набуває все більшої популярності, і не без причини. Вона не тільки поліпшує травлення і насичує організм вітамінами та мінералами, але й має рослинні речовини, які сприяють роботі печінки.

Капуста підсилює дію детоксикаційних ензимів у печінці та легенях. Здається, що ці детоксикаційні характеристики найвищі в сирій капусті, проте дослідження свідчать, що брюссельська капуста не втрачає здатності активувати ці детоксикаційні ензими, навіть коли її варять.

Глюкозинолати – це унікальна сполука, яка міститься в овочах сімейства хрестоцвітих і бере участь у ферментативних реакціях, які можуть детоксикувати канцерогенні сполуки в організмі.

Брюссельську капусту часто пасерують або готують на пару, але свіжа вона ще корисніша. Додайте її до салату, щоб збільшити хрусткість і поживну цінність.

Листова зелень

Ця група овочів включає листову капусту, шпинат і зелень, які можуть бути корисними для загального здоров’я, в тому числі здоров’я печінки. Як і інші овочі в цьому списку, листова зелень наповнена антиоксидантами, які захищають організм від шкідливих вільних радикалів. Крім того, що зменшують вплив вільних радикалів на організм, деякі листові овочі, як шпинат, надають більш конкретну користь для печінки.

Нещодавнє дослідження показало, що споживання сирого шпинату знижує ризик хвороби печінки, і чим більше учасники споживають шпинат, тим нижчий ризик захворювання. Незалежно від того, що варений шпинат все ще містить багато необхідних поживних речовин, таких як клітковина, у цьому дослідженні було виявлено, що варений шпинат не має такого значного впливу на зниження ризику.