Останні новини

Шпинат: користь для здоров’я, про яку ви не знали

- 07 Лютого 2024, 20:02

Шпинат корисний для здоров’я, бо в ньому є вітаміни та антиоксиданти, які захищають від хронічних хвороб та підтримують роботу мозку, очей та серця.

Корисні властивості шпинату

Регулює артеріальний тиск

Шпинат містить нітрати – природні хімікати, які можуть розслабити кровоносні судини. Вони допомагають покращити кровообіг та знижують навантаження на серце.

Напій із шпинату може зменшити тиск. Дослідження показують, що кров’яний тиск залишався низьким протягом декількох годин після споживання шпинатного напою.

Запобігає хворобам

Сполуки, які є у шпинаті, можуть знизити окислювальний стрес, який може підвищувати ризик декількох хронічних хвороб (хвороби серця чи діабет 2 типу). Тому їжте більше шпинату, щоб захистити себе від хронічних захворювань.

Окислювальний стрес – це нерівновага антиоксидантів і шкідливих речовин, які ушкоджують ваші клітини.

Має поживні речовини

У трьох чашках шпинату є понад 300% добової норми вітаміну К. Зелень містить багато вітаміну А та С. Вітамін К і А зміцнюють кістки, а вітамін С допомагає загоювати рани. Також шпинат багатий фолієвою кислотою, вітаміном В, залізом, магнієм, калієм, кальцієм.

Підтримує здоров’я очей

У шпинаті є антиоксидант лютеїн, який зменшує ризик вікової макулярної дегенерації. Ця хвороба може погіршити гострий центральний зір, який потрібний для водіння та читання.

Дослідження вказують, що шпинат, що містить лютеїн, захищає очі та впливає на зір як внутрішні сонцезахисні окуляри.

Підтримує когнітивні функції

Дослідження виявили, що люди, які їли щодня одну чи дві порції шпинату, мали такі ж когнітивні здатності, як ті, хто молодший за них на 7 років.

Зауважте, що під час смаження шпинат втрачає багато лютеїну, тому його краще їсти сирим, додаючи до салату. Приготування шпинату на пару зберігає вітамін С, а від бланшування краще утриматися. Приготований шпинат підвищує вітамін А.

Спробуйте додавати шпинат до ранкового сніданку з яєчнею та авокадо, в овочевий салат та фруктове смузі чи готуйте на пару.

По темі