Не дайте себе обдурити: як відрізнити справжній чай від підробки

Чай – це продукт, який, здавалося б, не піддається підробці, адже це цілі або подрібнені листки, які висушують і гарно упаковують у пакетики. Але насправді це не так просто. Розповідаємо, як розпізнати фальшивку, яку часто пропонують недоброчесні виробники.

Сухий чайний лист

Основною характеристикою хорошого чаю є цілісний, охайний лист. Він може бути розламаний, він може бути скручений у різні фігури, але завжди має бути цілісним, з рівними краями.

Рівний, однаковий колір листа, який відповідає сорту чаю: зелений чай – це зелений колір листа від світло- до темно-зеленого. Листя чорного чаю може бути як темно-бурим, так і чорним.

Розмір і форма листа можуть бути різні. Важливо, щоб в одній пачці всі листи були однакового розміру, без зайвих додатків.

Вміст вологи дуже важливий показник якості. Від 3 до 7 відсотків вологи – це норма. Щоб перевірити, чи не був чай пересушений або знову висушений, потріть листок у руках. Якщо лист ламкий, чай поганий.

Запах сухого чайного листа завжди м’який, не гострий, приємний.

Заварений чай

Колір завареного чаю завжди прозорий і відповідає сорту чаю: від жовтого до зеленого. Що стосується смаку, то зелений чай може бути гірким з двох причин: низька якість або невірна температура води (правильна –  до 85 градусів, у японських чаїв –  до 75).

Звертайте також увагу на аромат чаю, він повинен бути м’яким, без гострих відтінків. Аромат заварки повинен бути приємним, насиченим і відповідати сорту чаю.

Чай у пакетиках

Пакетований чай – найпоширеніший у світі. Його зручно і комфортно вживати, перевозити в дорозі або в мандрівках. З цих причин, його найчастіше фальсифікують. Найчастіше в пакетики запаковують малий розламаний лист, гранульований чай і чайний порошок.

Смакуйте тільки натуральним чаєм і насолоджуйтеся ним щодня. Нехай наші поради допоможуть зробити правильний вибір при виборі якісного чаю.