Що шкодить вашій пам’яті: напої, які пришвидшують старіння мозку

Спосіб харчування та дієти можуть впливати на старіння мозку. Якщо ви вчасно відмовитеся від шкідливих звичок, то цей процес можна уповільнити.

Напої, які прискорюють старіння мозку

Якщо ви хочете тримати свій мозок у гарній формі до похилого віку, вам слід уникати деяких напоїв:

  1. Напої з содою – у 2017 році журнал Alzheimer’s & Dementia опублікував дослідження, яке показало, що напої з содою сприяють прискореному старінню мозку. Учасники, які кожен день протягом довгого часу пили хоча б один такий напій, мали погану пам’ять. Також багато з них мали низький обсяг гіпокампу (частина мозку, яка відповідальна за навчання).
  2. Алкоголь – навіть малі дози алкоголю можуть негативно впливати на процес старіння мозку. Хоча думки науковців на цю тему різняться. Раніше вважалося, що люди, які часто п’ють келих червоного вина, менше схильні до деменції або хвороби Альцгеймера. Однак, у 2022 році були проведені нові експерименти, які виявили, що навіть малі дози алкоголю можуть пошкодити мозок. У журналі Nature були опубліковані результати дослідження, які свідчили, що алкогольні напої знижують кількість сірої та білої речовин в мозку (а вони відповідають за різні когнітивні функції).
  3. Дієтичні газовані напої – вчені встановили зв’язок між здоров’ям мозку та споживанням дієтичних газованих напоїв. За даними дослідження, учасники, які кожен день пили такі напої, мали майже в три рази більший ризик захворіти на деменцію або перенести інсульт.