Ефективна гімнастика для шиї від Шишоніна: 12 кроків до здоров’я вашої шиї

Олександр Шишонін – лікар, який спеціалізується на реабілітації, мануальній терапії та розробці унікальної методики лікування високого тиску та інших хвороб за допомогою спеціальної гімнастики для шиї.

Метод доктора Шишоніна ґрунтується на дослідженнях, які показали, що зсув або вивих першого шийного хребця призводить до стискання інших хребців та скорочення м’язів судин, які живлять мозок.

Прості гімнастичні вправи для шиї допоможуть врегулювати кровообіг, покращити рухливість шиї, позбутися головного болю та запаморочення. Крім того, вправи для шиї Шишоніна можуть полегшити симптоми остеохондрозу. Також вправи рекомендуються тим, хто веде сидячий і малорухливий спосіб життя.

Як виконувати вправи для шиї від Шишоніна – комплекс

Вправа 1

Схиліть голову вниз, намагаючись доторкнутися підборіддям до шиї. Тримайте спину прямо. Утримуйте голову в такому положенні на 10 сек, а потім повільно підніміть її якнайвище.

Повторюйте вправу п’ять разів.

Вправа 2

Нахиліть голову вправо. Відчувши напруження у м’язах, зупиніться в такому положенні на 30 сек. Зробіть такий самий нахил в ліву сторону.

Повторюйте п’ять разів у кожну сторону.

Вправа 3

Нахиліть голову до одного плеча на 10 секунд, а потім вирівняйтеся й повторіть вправу до іншого плеча. Повторюйте по п’ять разів.

Вправа 4

Поверніть шию вбік якомога далі, як ви можете, та залишіться в такому положенні на 10 сек. По черзі повторюйте вправу вліво, потім вправо. Не забувайте робити перерву на 10 сек.

Виконуйте вправу по пʼять разів у кожну сторону.

Вправа 5

Складіть долоні над головою пальцями догори. Починайте обертати голову по черзі вліво, а потім вправо. На кожному оберті зупиняйтеся на 10 сек.

Вправа 6

Покладіть ліву руку на праве плече, повернувши голову вліво. Залишіться в такому положенні на 10 секунд. Потім зробіть те ж саме у протилежну сторону. Зробіть по пʼять повторів у кожну сторону.

Вправа 7

Витягніть рівні руки в сторони. Не згинайте їх у ліктях! Через кожні 10 сек опускайте руки, щоб відпочити, і повторюйте вправу знову.

Вправа 8

Сядьте рівно, руки покладіть на коліна. Витягніть голову вперед (плечі мають залишатися нерухомими). Поверніть витягнуту голову вправо вниз і зупиніться на 5-7 сек.

Поверніться до вихідного положення та виконайте вправу в інший бік.

Вправа 9

Підніміть руки вгору, щоб долоні були паралельні до стелі, а пальці лівої та правої руки легко доторкалися. Кожні 10 сек коротко опускайте руки та повторюйте вправу знову.

Вправа 10

Поверніть голову вправо і підніміть її вгору. Права рука має лежати під потилицею, на першому шийному хребці. Не кидайте голову, аби бічні м’язи розтягувалися. Зробіть пʼять повторів, а потім виконайте в інший бік.

Вправа 11

Розведіть руки в різні сторони (одна рука має бути вище, ніж інша). Уявіть, ніби ви показуєте дитині літачок. Залишіться в такому положенні на 10 сек та опустіть руки. Виконайте пʼять повторів.

Вправа 12

Схопіть ліве плече правою рукою та підтягніть його до себе. Притисніть до плеча підборіддя. Ви маєте відчути, як напружилися сходові м’язи передньої поверхні шиї. Залишіться на 7 сек. Робіть вправу по пʼять разів у кожну сторону.

Одна з переваг вправ Шишоніна – це їх безпека, адже вони не травмують шию. Якщо робити вправи плавно, вони не зашкодять та дадуть гарний результат.

Та все ж, не забувайте, що перед тим, як почати робити вправи для шиї від Шишоніна, краще проконсультуватися з лікарем!