Чай: який вид найбільш корисний для здоров’я

Чорний, зелений і червоний чай

Чорний і зелений чай – це листя однієї рослини, яке обробляють по-різному. Чорний чай піддають окисленню, а зелений – ні. Листя скручують і висушують, щоб почалося окислення. Від цього листя темніє, а аромат стає сильнішим. Коли чайний лист досягає потрібної ферментації, його сушать. Листя для зеленого чаю теж сушать, але не дозволяють окислюватися, тому він світліший за чорний. При цьому хімічний склад майже не відрізняється від свіжої сировини, а чорного чаю змінюється.

Каркаде. Це те, що називають червоним чаєм. Але це не чай, а напій з квіток гібіскусу або суданської троянди, який має кисло-солодкий смак. Квітка живе дуже коротко, розквітає вранці і опадає до полудня. Квітки збирають руками і сушать.

Колір квіток має бути насиченим бордовим. Якщо квітки бліді або дуже темні, то гібіскус старий або його погано висушили.

Як правильно заварювати

Чорний чай зазвичай заварюють 4 – 5 хвилин при температурі близько 98 градусів за Цельсієм або окропом. Зелений чай – при температурі близько 82 градуси за Цельсієм 4 – 15 хвилин.

Чай стає сильнішим і гіркішим, якщо його заварювати довше. Для приготування напою з каркаде квітки гібіскусу заливають окропом і настоюють 5 хвилин.

Яка користь від чаю

Вважають, що чай корисний для здоров’я, бо він містить поліфеноли або флавоноїди, які мають антиоксидантну дію. Усі звичайні чаї мають приблизно однаковий рівень поліфенолів, але в різних співвідношеннях.

Зелений чай містить багато епігалокатехін-3 галату. Це найпотужніший антиоксидант з 4-х основних чайних флавоноїдів. Чорний чай містить теофлавін. Це вид флавоноїдів, які утворюються під час ферментації і надають чаю терпкість і золотистий колір.

Каркаде і трав’яні чаї також містять поліфеноли. Думають, що якщо пити 2 – 3 чашки зеленого або чорного чаю щодня, то це зменшить ризик захворювань серця, інсульту і діабету другого типу. Також кажуть, що каркаде може допомогти схуднути, поліпшити печінку і навіть боротися з раком.

Але, наприклад, дослідження користі каркаде робили на тваринах, тому ці дослідження не дуже переконливі і потрібні ще рандомізовані контрольовані випробування.

Чи є шкода від чаю

Кофеїн, який є в чаї, може спричиняти побічні ефекти – серцебиття, нервозність, безсоння. Але немає багато даних про небезпеки для здоров’я дорослих, які споживають помірну кількість кофеїну, до 400 мг на день. Кількість кофеїну в чашці чаю може дещо варіюватися, це залежить від сорту чаю і часу заварювання.

Наприклад, у чашці чорного чаю 47 мг кофеїну, у чашці зеленого – 28 мг. А каркаде взагалі не має кофеїну, тому якщо людина вразлива до кофеїну, їй краще пити зелений чай або напій з каркаде.

Чорні і зелені чаї можуть зменшувати поглинання заліза під час їжі. Це важливо для людей, які мають анемію через недостатність заліза. Але це не означає, що треба відмовлятися від чаю. Якщо до основного прийому їжі додавати продукти, які містять вітамін С, вони покращать засвоєння заліза. Або можна пити чай між прийманням їжі.