Як замінити цукор: природні та синтетичні цукрозамінники

Білий і коричневий цукор – як він впливає на здоров’я

Коли ми їмо цукор, організм перетворює його на глюкозу, яка викликає підйоми інсуліну та в кінцевому рахунку, запальні процеси в усіх тканинах організму. Споживання солодкого може призвести не тільки до ожиріння, а й до невідчутності до інсуліну, метаболічних розладів, розвитку діабету.

Деякі люди замінюють білий цукор коричневим, вважаючи, що він кращий. Насправді між ними немає жодної відмінності. І білий цукор, і коричневий складаються з сахарози. Відмінність між ними в тому, що коричневий тростинний цукор-сирець менш очищений, ніж білий. Він містить незначний відсоток патоки, яка, власне, й додає йому коричневого відтінку й запаху.

Чому треба обмежити споживання цукру при діабеті

Зайва кількість цукру – не єдина причина виникнення цукрового діабету. Його можуть спровокувати багато факторів, назва діабету походить не від причини появи, а від головного показника, а саме високого рівня цукру в крові. А високий він тому, що клітини підшлункової залози неспроможні його належним чином переробляти. Тому під час лікування діабету треба уникати їжі з цукром. Або вживати альтернативи.

Чим замінити цукор при діабеті

Цукрозамінники можна розділити на натуральні та штучні.

Натуральні цукрозамінники отримують з рослин, які мають солодкий присмак, не містять у своєму складі вуглеводи, але мають менше молекул глюкози. Штучні цукрозамінники – це певні хімічні сполуки, які “обдурюють”, здаються солодкими на смак, але не містять у складі вуглеводів і калорій.

Фруктоза – натуральний цукрозамінник, продається в магазинах, солодощі й кондитерські вироби на фруктозі – популярна продукція у розділах для людей з діабетом. Але треба знати, що після їжі з фруктозою та виробів з нею рівень цукру зростає.

Ксиліт також належить до натуральних цукрозамінників. На вигляд – це білий солодкий порошок, який легко розчиняється у воді. Він має утричі менше калорій, ніж звичайний цукор. У помірній кількості ксиліт на рівень цукру впливає слабо, тому є хорошою альтернативою для діабетиків.

Натуральний цукрозамінник сорбіт отримують із злаків. Крім солодкого присмаку, він містить у складі харчові волокна, що підшвидшують рухливість шлунково-кишкового тракту. Тому його споживання може спричинити розлади.

У складі натурального цукрозамінника стевії містяться мікроелементи, клітковина та антиоксиданти. Оскільки стевія слабо впливає на рівень цукру, вона може бути хорошою заміною цукру при діабеті, якщо їсти її в малій кількості.

Серед штучних цукрозамінників популярними є сахарин, аспартам, цикламат, маніт, дульцин. На смак усі штучні цукрозамінники набагато солодші за цукор. А тому підсолодити може навіть їх мала кількість.

Штучні підсолоджувачі не містять вуглеводів, тому їх споживання не впливає на рівень цукру, інсуліну та вагу тіла. В цьому сенсі вони вважаються безпечними цукрозамінниками при діабеті, але не треба ними зловживати, тому що їхній вплив ще не досліджений повністю.