Інжир: головні переваги для здоров’я

Раніше, до поширення цукру, інжир часто використовувався як підсолоджувач для десертів. Нині, коли все більше людей ухиляється від доданого цукру, інжир знову здобуває популярність як більш здорова альтернатива. Цей фрукт задовольняє солодкуватий смак та, за результатами досліджень, має позитивний вплив на здоров’я, як повідомив експерт МОЗ, гастроентеролог-дієтолог Олег Швець.

Плоди інжиру є відмінним джерелом вітамінів А та С, кальцію, заліза, калію і магнію. В одному середньому плоді міститься 37 калорій, 0,5 мг натрію, 10 г вуглеводів, 1,45 г клітковини та 8 г цукру.

Однак важливо пам’ятати, що інжир корисний у помірних кількостях. Рекомендована порція – один середній плід інжиру на день. Не слід перевищувати цю кількість, щоб утримувати загальне споживання цукру на низькому рівні.

Інжир можна споживати свіжим, окремо або додавати його до салатів, сирів, йогуртів. Він також ідеально підходить для випічки як природний підсолоджувач. Дрібно порізаний інжир можна включити до тіста як добавку, наприклад, у випічці хліба, печива або кексів.

Корисні властивості інжиру

Сприяє зниженню високого артеріального тиску

Гіпертонія може призвести до серцевовосудинних захворювань, зокрема інсульту і інфаркту. Одним із чинників, який зумовлює зростання кров’яного тиску, є дисбаланс ключових мінералів калію і натрію. Він викликаний споживанням надмірної кількості натрію та недостатньої кількості калію.

«Інжир багатий на калій і здатен виправити цей дисбаланс. А високий вміст клітковини в інжирі допоможе вивести надлишок натрію з організму», – зазначає Олег Швець.

Поліпшує травлення і кишковий транзит

Проблеми з травленням можуть проявлятися порушенням транзиту та випорожнення кишківника від запорів до діареї. В обох випадках допомагає збільшення споживання клітковини, якої багато в інжирі. Крім того, ці плоди є чудовим джерелом пребіотиків, які поліпшують композицію кишкових бактерій та функціональний стан кишечника.

Збільшує щільність кісток

Інжир є хорошим джерелом як калію, так і кальцію. Ці мінерали можуть працювати разом, щоб покращити щільність кісток та запобігти таким захворюванням, як остеопороз. Дослідження показують: дієта, багата калієм, здатна покращити здоров’я кісток, а кальцій є ключовим структурним компонентом кісток.