Правильне вживання бананів: поради гастроентерологині
Банани продаються в магазинах цілий рік, але особливо вони в пошані взимку, коли свіжих фруктів не так багато. Про користь і шкоду цього продукту ведуться численні дискусії серед прихильників здорового харчування.
Деякі радять уникати його, бо він солодкий і нібито може призвести до збільшення ваги і порушення вуглеводного обміну. Інші ж навпаки, радять їсти його щодня, не хвилюючись за фігуру, бо ефект швидких вуглеводів в ньому компенсується набором корисних компонентів.
Отже, чим же корисні банани, а чим і кому вони можуть зашкодити? Гастроентерологиня Наталія Гордієнко дала відповідь на це питання.
Підтримує серце
Банан можна вважати одним з найкращих продуктів для підтримки здоров’я серця. Він є одним із чемпіонів за вмістом калію і магнію, які потрібні для нормальної роботи серцево-судинної системи. Також банани допомагають зберегти молодість шкіри і нервової системи, оскільки в них є багато природних антиоксидантів, які нейтралізують дію шкідливих речовин, що потрапляють в організм зовні.
На допомогу спортсменам
Жовта ягода насправді є високовуглеводним продуктом. При цьому вуглеводи, які в ній є, правильно засвоюються організмом, не викликаючи негативних наслідків, як-от потужні викиди інсуліну в кров, утворення “пухкого” підшкірного жиру і т.д. Саме тому банан може бути чудовою підтримкою для спортсменів після силових тренувань. Він допоможе закрити утворене вуглеводне вікно, відновити енергію і корисні речовини, які організм втрачає в процесі потіння.
Не можна при цукровому діабеті
У бананах є досить багато крохмалю. Саме тому продукт може викликати напад метеоризму. І особливо цей ризик великий для пацієнтів з синдромом подразненого кишечника. Також вони мають властивість підвищувати в’язкість крові, тому бути обережними з їх вживанням слід тим, у кого є варикозне розширення вен і спостерігається підвищена густота крові. Не варто включати банан у свій раціон і за цукрового діабету, оскільки він має високий глікемічний індекс і може викликати погіршення самопочуття.
Краще їсти окремо від всього
Найбільш оптимальна порція бананів на день – не більш ніж два плоди. При цьому їх варто їсти окремо від основного прийому їжі, дотримуючись інтервалу не менше години. Інакше наслідком можуть бути болі в животі і здуття. І найважливіше: не варто їсти банан разом із молочними продуктами (як наприклад, молочно-банановий коктейль чи сирковий мікс із бананом). Річ у тім, що крохмаль у фрукті й тваринний білок погано сумісні між собою, ускладнюють процес травлення та можуть викликати діарею.