Мінерал життя та енергії: навіщо нам магній в організмі та в яких продуктах він міститься
Магній неспроста називають елементом життя. Він бере участь приблизно в 300 біохімічних процесах, що відбуваються в організмі, і впливає на роботу багатьох систем: імунної, нервової, м’язової та кровоносної.
Функції магнію
Магній знижує ризик розвитку гіпертонії, ішемічної хвороби, аритмії та інфаркту, знижує ризик діабету та депресії, покращує роботу сірих клітин, зміцнює імунну систему, бере участь у процесі побудови кісток і зубів (у поєднанні з кальцієм і вітаміном D), покращує травлення, регулює роботу щитовидної залози, покращує пам’ять і мислення, пригнічує утворення каменів у нирках, підтримує лікування астми, полегшує симптоми, пов’язані з передменструальним синдромом і менструальний біль.
Дефіцит магнію
Якщо ви помічаєте ці симптоми, то скоріше за все, вам невистачає магнію:
- посмикування повік,
- литкова судома,
- поколювання та оніміння в кінцівках,
- погіршення самопочуття,
- загальна слабкість,
- зниження якості сну,
- головні болі і запаморочення.
Добова потреба магнію
Добова потреба організму в магнії залежить насамперед від статі, віку та фізіологічного стану. Згідно з рекомендаціями, у дорослих жінок вона становить приблизно 300-320 мг, а у чоловіків – 400-420 мг на добу. Потреба в магнії значно підвищується у вагітних жінок, у яких вона становить 360-400 мг на добу.
Продукти багаті магнієм
Магній найкраще надходить в організм з їжею. Його ми можемо знайти в таких продуктах:
- гречка і рис,
- вівсяні пластівці,
- чорний хліб,
- шпинат, біла квасоля, петрушка,
- банани,
- риба, морепродукти,
- молоко, яйця, жовтий сир,
- горіхи, гарбузове насіння,
- какао, шоколад,
- високомінералізована вода.
Надлишок магнію
Однак варто знати, що не тільки дефіцит магнію, а й надлишок магнію може мати певні наслідки. Занадто висока концентрація магнію в організмі може проявлятися в запамороченні, гіпотензії, слабкості, нудоті і блювоті, зниженні м’язової сили та порушенні дихання.