Худнути не доведеться: 5 лайфхаків, які допоможуть не переїдати на новорічні свята

Знайома кожному проблема — переїдання під час новорічних свят. І дійсно, як втриматися, коли навколо стільки всього смачненького?

Що відбувається зі шлунком під час переїдання

Апетит після переїдання — результат низки фізіологічних змін. Незалежно від того голодні ви чи ситі, шлунок змінює розмір. Коли перетравлює, то скорочується, щоб посунути їжу далі до кишківника. Про відчуття голоду нам свідчить бурчання — це гормони. Навіть після ситного обіду ми хочемо їсти, бо це вже звичка. Так, коли ви після основного прийому їжі сідаєте дивитися фільм з чипсами чи шоколадом, то ваш мозок почне пов’язувати цей час зі смаколиками, і таке бажання буде з’являтися кожного вечора.

Як позбутися шкідливих харчових звичок

  • Пийте воду: Мозок нерідко плутає спрагу і голод, оскільки і те, і інше контролює одна й та сама ділянка мозку — гіпоталамус. Таким чином, ви можете почуватися голодним, хоча все, що вам справді потрібно, це склянка води.
  • Чесно оцінюйте свій стан: Якщо ви прямуєте на кухню, щоб перекусити, зупиніться і подумайте, як ви насправді почуваєтеся. Ви справді голодні? Якщо так, то йдіть на кухню. Однак якщо під час цієї короткої паузи ви виявите, що сьогодні просто складний день і ви відчуваєте сильні емоції, знайдіть час, щоб знайти дати їм вихід, не пов’язаний з їжею.
  • Знайдіть розрядку: Якщо ви відчуваєте злість, смуток, занепокоєння або інші негативні емоції, знайдіть спосіб впоратися з цими почуттями, не вирушаючи щоразу до холодильника. Спробуйте зайнятися йогою, медитацією, ходьбою, фізичними вправами або читанням книги.
  • Не ставте заборони на продукти: Свята сповнені спокус. Від пирогів і печива до тортів із маслянистою начинкою — у святковий сезон ситні страви можна знайти всюди. Майте на увазі, що немає “поганої” їжі. Відмова від улюблених святкових страв може мати неприємні наслідки, якщо ви сильно переборщите, коли нарешті дозволите собі їх з’їсти.
  • Беріть їжу із собою: Якщо ви збираєтеся на святкову зустріч, візьміть із собою корисну страву, яку можна їсти перед основним прийомом їжі. Овочі, зокрема, дадуть вам корисну дозу клітковини, вітамінів і мінералів та допоможуть почуватися ситим за невеликої кількості калорій.