Допоможуть схуднути: продукти, багаті клітковиною, які слід додати до свого раціону
Клітковина – це харчові волокна, які покращують роботу кишечника. Добова потреба клітковини для дорослої людини становить 25 грам. Дієта, багата клітковиною, допоможе швидше позбутися зайвої ваги.
Найкращими джерелами клітковини є каші, овочі та фрукти, тобто загальнодоступні продукти, які можна легко ввести в щоденний раціон. Їжа, багата клітковиною, повинна бути основою раціону кожного, хто піклується про здоров’я та фізичну форму.
Що таке клітковина
Це суміш речовин, які будують клітинні стінки рослин, вони не перетравлюється в організмі, але регулюють роботу кишечника і процеси травлення. Вона відіграє дуже важливу роль у правильному функціонуванні травного тракту, особливо коли йдеться про перистальтику кишечника та захист слизової оболонки кишечника та шлунка. Регулярне споживання клітковини сприяє травленню та запобігає колькам і запорам. Використовується в дієтичному харчуванні, оскільки в розчинному вигляді під дією води набухає в кишечнику, чим втамовує голод. Нерозчинна клітковина прискорює перистальтичні рухи кишечника і підтримує процес обміну речовин, що також корисно, якщо ми хочемо позбутися зайвої ваги. Це також допомагає очистити організм від токсинів і шлаків.
Продукти, багаті клітковиною
Багато загальнодоступних продуктів багаті клітковиною, тому їх легко включити в щоденний раціон. Вони можуть бути більш або менш калорійними, тому вживати їх варто з урахуванням калорійності свого раціону. Пам’ятайте, що клітковина підтримує нормальний рівень холестерину та глюкози в крові, підвищує секрецію травних соків, сприяє зниженню апетиту та забезпечує тривале відчуття ситості.
- Овочі, багаті клітковиною: червона квасоля (25 г) і біла квасоля (15,7 г), брюссельська капуста (5,4 г), горошок (15 г), морква (3,6 г), капуста (2,5 г).
- Фрукти, які містять значну кількість клітковини: курага (10,3 г), родзинки (3,7 г), яблука (2 г), банани (1,7 г), груші (4,3 г), чорниця.
- Найбільший вміст клітковини містять: крупа, цільнозерновий хліб, коричневий рис, пшеничні та вівсяні пластівці, овес, горіхи, гарбузове та соняшникове насіння.