Останні новини

Послаблюють імунітет: від яких продуктів відмовитися, щоб не хворіти

- 21 Листопада 2023, 13:11

Кожна клітина нашого тіла потребує відповідної кількості поживних речовин для нормального функціонування. Цей процес також впливає на клітини імунної системи. Дефіцит хоча б одного інгредієнта призведе до погіршення роботи імунної системи та слабкого захисту від раку, бактерій, вірусів і грибків, тому збалансоване харчування є дуже важливим.

Помилки в харчуванні, що послаблюють імунітет

З одного боку, їжа зміцнює імунну систему, а з іншого – може її послабити. Деякі продукти за своєю природою не є дружніми до клітин або метаболічних процесів і руйнівно впливають на здоров’я. Окрім харчової цінності, ми не повинні забувати про калорійність. Як дефіцит, так і надлишок калорій негативно впливають на імунну систему. Недоїдання поживними речовинами та низьке споживання калорій призводять до втрати ваги та зменшення кількості білка в організмі. Це може призвести до порушень вродженого, набутого та клітинного імунітету, а також водно-електролітних розладів.

Переїдання також викликає порушення в імунній системі. Тому здорове та правильне харчування є запорукою ефективної роботи імунної системи.

Що знижує наш імунітет

  • Надлишок простих цукрів (глюкози, фруктози, сахарози) в раціоні

Надмірне споживання цукру, солодощів, солодких напоїв і соків може призвести до ожиріння, інсулінорезистентності та діабету, а також до розвитку грибків. Наслідком цього є неправильна робота клітин імунної системи.

Алерголог Пьотр Неджявковскі рекомендує повністю відмовитися від підсолоджування чаю чи кави, обмежити споживання меду та уникати підсолоджувачів.

  • Дефіцит жирних кислот

Жирні кислоти необхідні для побудови кожної клітини. Надлишок насичених жирних кислот (вершкове масло, сало, пальмова олія, кокосова олія, маргарин) або дефіцит поліненасичених жирних кислот (холодна морська риба, рапсова олія, лляне масло) може призвести до запалення.

  • Занадто мало овочів

Овочі є незамінним джерелом вітамінів, мінеральних речовин і білка.

– Усі овочі мають поживну цінність, тому їжте їх якомога більше та стежте за різноманітністю, – зазначає алерголог.

  • Продукти харчування низької якості

Звертайте особливу увагу на поживність продуктів, що надаються вашому організму. У разі низькоякісної їжі ми будемо змушені споживати більше калорій, щоб забезпечити належну кількість поживних речовин. Прикладами таких продуктів є: фастфуд, чіпси, палички, цукерки, печиво, алкоголь, майонез.

  • Занадто мало води

Вода є основою функціонування кожної клітини. Завдяки належній гідратації всі фізіологічні процеси будуть відбуватися належним чином. На правильну гідратацію вказує виділення світлої прозорої сечі. Доросла людина повинна випивати близько 2 літрів води в день, в залежності від віку, статі та стану організму. При інтенсивних фізичних навантаженнях бажано збільшити споживання рідини.

По темі