Кисломолочні продукти: чому варто включити їх в свій раціон
Кисломолочні продукти цінуються не тільки за смакові якості, а й за поживні та корисні властивості. Їх можна віднести до суперфудів завдяки наявності корисних пробіотиків, які мають різноспрямовану дію на організм.
Найпоширенішими кисломолочними продуктами у нас є кефір, йогурт, ряжанка, айран.
Чому варто вживати кисломолочні продукти
- Вони добре переносяться навіть людьми з непереносимістю лактози через розщеплення цього дисахариду під час процесу бродіння.
- Пробіотики, що містяться в цих продуктах, пригнічують ріст хвороботворних мікроорганізмів, сприяють виведенню токсинів з організму, зменшують всмоктування харчового холестерину, стимулюють імунну систему, беруть участь у синтезі вітаміну К і вітамінів групи В.
- Сквашування підвищує засвоюваність молочних білків за рахунок збільшення кількості вільних амінокислот.
- Вони є багатим джерелом кальцію, фосфору, калію, вітаміну D і вітамінів групи В.
- Молочна кислота, що утворюється в результаті бродіння, благотворно впливає на процеси травлення, прискорює перистальтику кишечника, підвищує секрецію слини і жовчі.
- Впливаючи на мікрофлору кишечника, вони мають імуностимулюючі властивості, тобто зміцнюють імунітет організму.
- Вони містять сприятливе співвідношення кальцію і фосфору. Їх регулярне споживання запобігає розвитку остеопорозу.
Регулярне вживання кисломолочних продуктів допомагає боротися із запорами і діареєю, регулює роботу кишечника, допомагає при запаленні кишечника і шлунка, розладі травлення.
Кисломолочні напої можуть бути основою страв або доповнювати їх.
Найкраще вибирати натуральні, тобто без додавання цукру або глюкозо-фруктозного сиропу. Варто звернути увагу на простий склад і чи вказані на етикетці штами бактерій. Кисломолочні продукти також відмінно підходять для раціону дітей і літніх людей. Коктейлі на їх основі з додаванням фруктів є чудовим післятренувальним прийомом їжі в раціоні фізично активних людей.