Низька калорійність та чудовий смак: чим корисні печериці та чому їх слід включити в свій раціон
Печериці – цінний елемент дієтичного харчування не тільки через чудовий смак і аромат, але і через вміст багатьох корисних речовин.
Харчова цінність грибів
Гриби в даний час класифікуються як функціональна їжа, оскільки, окрім цінних поживних речовин, вони позитивно впливають на здоров’я.
Харчова цінність грибів на 100 г їстівної частини:
- Енергетична цінність: 26 ккал
- Білок: 2,7 г
- Вуглеводи: 2,6 г
- Жири: 0,4 г
- Харчові волокна: 2,0 г
- Калій: 289 мг
- Фосфор: 165 мг
- Магній: 12 мг
- Кальцій: 11 мг
- Натрій: 6 мг
- Залізо: 0,9 мг
- Цинк: 0,5 мг
- Мідь: 0,4 мг
- Селен: 9,3 мкг
- β-каротин: 10 мкг
- Вітамін B2: 0,6 мг
- Вітамін B3: 4,8 мг
- Вітамін B9: 30 мкг
- Вітамін С: 5 мг
- Вітамін D: 1,9 мкг
- Вітамін Е: 11 мг
Біоактивні сполуки, що містяться в грибах
Ергостерин (провітамін D2) – гриби під впливом УФВ (сонячного світла) можуть сприяти збільшенню та підтримці належного рівня метаболіту печінки 25 у сироватці крові.
Ерготіонеїн (похідна амінокислоти гістидину) – має антиоксидантні та антимутагенні властивості (знижує ризик утворення та прогресування ракових пухлин), хіміо- та радіопротекторні властивості (захищає шкіру від несприятливого впливу ультрафіолетового випромінювання), а також знижує рівень холестерину.
Флавоноїди – зменшують запальний процес і захищають клітинні мембрани, білки, ліпіди та ДНК від шкідливого впливу вільних радикалів кисню. Вони запобігають розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, нейродегенеративних захворювань і раку.
Бета-глюкани – знижують рівень холестерину і тригліцеридів, регулюють рівень цукру в крові, стимулюють імунну систему і знижують ризик раку.
Хітин – неперетравлювана поживна речовина, яка регулює роботу травного тракту, покращує ліпідний профіль крові та може підтримувати процес схуднення.
Корисні властивості печериць:
- Антиоксидант – поглинає вільні супероксидні радикали, які можуть викликати ряд несприятливих змін в організмі людини;
- Протимікробні – борються з бактеріями, вірусами, найпростішими і грибками;
- Протираковий – знижує ризик розвитку раку;
- Протидіабетичний – знижує ризик діабету 2 типу;
- Антигіперхолестеринемічний – знижує концентрацію холестерину в крові;
- Антигіпертензивні – запобігають виникненню гіпертонічної хвороби;
- Гепатопротекторна – захищає печінку від пошкодження хімічними речовинами.