Останні новини

Низька калорійність та чудовий смак: чим корисні печериці та чому їх слід включити в свій раціон

- 17 Вересня 2023, 13:09

Печериці – цінний елемент дієтичного харчування не тільки через чудовий смак і аромат, але і через вміст багатьох корисних речовин.

Харчова цінність грибів

Гриби в даний час класифікуються як функціональна їжа, оскільки, окрім цінних поживних речовин, вони позитивно впливають на здоров’я.

Харчова цінність грибів на 100 г їстівної частини:

  • Енергетична цінність: 26 ккал
  • Білок: 2,7 г
  • Вуглеводи: 2,6 г
  • Жири: 0,4 г
  • Харчові волокна: 2,0 г
  • Калій: 289 мг
  • Фосфор: 165 мг
  • Магній: 12 мг
  • Кальцій: 11 мг
  • Натрій: 6 мг
  • Залізо: 0,9 мг
  • Цинк: 0,5 мг
  • Мідь: 0,4 мг
  • Селен: 9,3 мкг
  • β-каротин: 10 мкг
  • Вітамін B2: 0,6 мг
  • Вітамін B3: 4,8 мг
  • Вітамін B9: 30 мкг
  • Вітамін С: 5 мг
  • Вітамін D: 1,9 мкг
  • Вітамін Е: 11 мг

Біоактивні сполуки, що містяться в грибах

Ергостерин (провітамін D2) – гриби під впливом УФВ (сонячного світла) можуть сприяти збільшенню та підтримці належного рівня метаболіту печінки 25 у сироватці крові.

Ерготіонеїн (похідна амінокислоти гістидину) – має антиоксидантні та антимутагенні властивості (знижує ризик утворення та прогресування ракових пухлин), хіміо- та радіопротекторні властивості (захищає шкіру від несприятливого впливу ультрафіолетового випромінювання), а також знижує рівень холестерину.

Флавоноїди – зменшують запальний процес і захищають клітинні мембрани, білки, ліпіди та ДНК від шкідливого впливу вільних радикалів кисню. Вони запобігають розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, нейродегенеративних захворювань і раку.

Бета-глюкани – знижують рівень холестерину і тригліцеридів, регулюють рівень цукру в крові, стимулюють імунну систему і знижують ризик раку.

Хітин – неперетравлювана поживна речовина, яка регулює роботу травного тракту, покращує ліпідний профіль крові та може підтримувати процес схуднення.

Корисні властивості печериць:

  • Антиоксидант – поглинає вільні супероксидні радикали, які можуть викликати ряд несприятливих змін в організмі людини;
  • Протимікробні – борються з бактеріями, вірусами, найпростішими і грибками;
  • Протираковий – знижує ризик розвитку раку;
  • Протидіабетичний – знижує ризик діабету 2 типу;
  • Антигіперхолестеринемічний – знижує концентрацію холестерину в крові;
  • Антигіпертензивні – запобігають виникненню гіпертонічної хвороби;
  • Гепатопротекторна – захищає печінку від пошкодження хімічними речовинами.

 

По темі