Мускатний горіх: корисні властивості популярної спеції та яку небезпеку вона несе
Мускатний горіх — вічнозелене дерево з родини мускатних. Рослина походить з Індонезії, Індії та Шрі-Ланки. Є джерелом ефірної олії, яка має заспокійливі властивості та мускатне масло, жир, основним компонентом якого є міристин – тригліцерид міристинової кислоти.
Застосування мускатного горіха
Мускатний горіх – це часто використовувана спеція з характерним смаком. Вона також має оздоровчий ефект.
У традиційній східній медицині мускатний горіх використовується як афродизіак – підвищує лібідо у чоловіків, підвищує потенцію і покращує статеву функцію, засіб від болю в животі, розладів травлення, протизапальний засіб, що знімає ревматичні болі, засіб проти нудоти та блювоти у вагітних.
Побічні ефекти мускатного горіха
Через різноманітні сполуки, що містяться в цій спеції, її надмірне вживання може мати побічні ефекти. Передозування або регулярне вживання мускатного горіха у великих кількостях може викликати антихолінергічні симптоми отруєння, такі як:
- прискорене серцебиття (тахікардія),
- тривога,
- розширені зіниці,
- сухість шкіри і слизових оболонок,
- затримка сечі,
- параліч перистальтики кишечника.
Симптоми гострого отруєння (в основному шлунково-кишкові розлади – нудота, діарея , блювота) спостерігаються після вживання близько 5 г цієї спеції.
Мускатний горіх варто включати в свій щоденний раціон як різновид, але вживати його потрібно в помірних кількостях.