Поживна зелень для серця та печінки: чим корисна рукола
Рукола має особливий, специфічний смак, є назмінною для усіляких салатів та закусок, а також містить в собі вітаміни і мінерали.
Джерело вітамінів:
Рукола багата такими вітамінами:
- вітамін К,
- вітамін А,
- вітаміни групи В,
- вітамін С ,
- фолати,
- кальцій,
- калій,
- залізо,
- магній ,
- марганець.
100 г руколи майже на 100% покривають добову потребу у вітаміні К і приблизно на 50% у вітаміні А.
Листя руколи також містять сполуки з високою біологічною активністю:
- поліфеноли (кверцетин, рутин, ферулова кислота),
- каротиноїди (лютеїн, зеаксантин),
- глюкозинолати,
- ізотіоціанати.
Зелені листові овочі, такі як рукола, містять багато нітратів і хлорофілу. Нітрати підвищують доступність оксиду азоту в організмі і тим самим покращують кровотік по кровоносних судинах.
Часто споживання листової зелені знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і неалкогольної жирової хвороби печінки.
Завдяки високому вмісту вітаміну К і кальцію, рукола підтримує кісткову систему. Тому його слід включити у свій раціон, якщо ви страждаєте від остеопенії або остеопорозу.
Фолієва кислота, що міститься в руколі, є незамінною речовиною для вагітних, а калій позитивно впливає на кровоносну систему. Рукола також містить вітаміни А і С. Завдяки своїм антиоксидантним властивостям вони захищають організм від вільних радикалів.
Харчова цінність руколи
Рукола є низькокалорійним овочем – в 100 г ви знайдете всього 25 ккал.
Крім низької калорійності, в 100 г руколи міститься:
- 2,6 г білка,
- 0,7 г жирів,
- 3,7 г вуглеводів,
- 1,6 г харчових волокон.
Крім того, вона має низький індекс (32) і глікемічне навантаження (1,7). Це означає, що рукола ідеальна для людей, які борються із зайвою вагою, страждають на діабет та інсулінорезистентність.
Коли не можна руколу
Рукола містить високу дозу вітаміну К. Пам’ятайте про обмеження її споживання, якщо ви приймаєте антикоагулянти (наприклад, варфарин або ацетилсаліцилову кислоту). Занадто багато вітаміну К може викликати кровотечу.