Підтримує роботу імунної та серцевої системи: корисні властивості брокколі
Брокколі містить значну кількість вітамінів, антиоксидантів і протиракових сполук, завдяки чому її описують як овоч з високою харчовою цінністю та винятковими лікувальними властивостями.
Харчова цінність брокколі
Брокколі – низькокалорійний овоч з низьким глікемічним індексом. Це дуже хороше джерело вітаміну С , який підтримує, серед іншого, роботу імунної та кровоносної систем. Цей овоч також є хорошим рослинним джерелом кальцію та магнію, тобто двох мінералів, необхідних для нормального функціонування організму. Крім того, він містить клітковину , яка корисна для травної системи .
У 100 г брокколі міститься 31 ккал, 3 г білка і 0,4 г жиру. Кількість засвоюваних вуглеводів на 100 г брокколі становить 2,7 г, а харчових волокон – 2,5 г.
Брокколі містить такі вітаміни, як:
- вітамін С,
- вітамін РР (вітамін В3),
- вітамін В1 (тіамін),
- вітамін В9 (фолієва кислота).
- Брокколі містить мінерали:
- селен,
- кальцій,
- магній ,
- калій,
- залізо,
- цинк ,
- мідь,
- хлор,
- сірка.
- Крім того, в брокколі є:
- флавоноїди,
- поліфеноли,
- β-каротин.
Властивості брокколі
Серед важливих біоактивних речовин, що містяться в брокколі, слід відзначити глюкозинолати. Вважається, що ізотіоціанати, метаболіти, отримані з глюкозинолатів брокколі, знижують ризик раку . Крім того, хлорофіл – зелений пігмент брокколі також має протиракові та антимутагенні властивості. Інші сполуки, такі як каротиноїди, також можуть захищати від раку. Їх представником в брокколі є β-каротин – попередник вітаміну А. Вітамін С, що міститься в брокколі, має антиоксидантні та антивікові властивості . Крім того, він підтримує імунітет і зміцнює кровоносні судини. Вітаміни групи В, що містяться в брокколі, в першу чергу відповідають за правильну роботу нервової системи .
Застосування брокколі
Купити брокколі можна цілий рік як у свіжому, так і в замороженому вигляді. Термічна обробка істотно впливає на вміст поживних і корисних для здоров’я інгредієнтів у брокколі.
Доведено, що різні методи приготування по-різному впливають на вміст таких поживних речовин, як вітамін С, каротиноїди, поліфеноли та глюкозинолати в брокколі.
Приготування брокколі на пару дозволяє зберегти дуже велику кількість важливих інгредієнтів. Також важливо подавати брокколі, зварену al dente , тобто злегка хрустку.
З брокколі можна приготувати смачний крем-суп, запіканку або обсмажити пасту. Варена брокколі є чудовою основою для різноманітних салатів, наприклад, салатів з брокколі, помідорами та яйцем. Приготовані на пару, вони можуть стати доповненням до будь-якої вечері. Ви також можете приготувати поживну пасту для бутербродів, наприклад, з брокколі та нуту.