Останні новини

Підтримує роботу імунної та серцевої системи: корисні властивості брокколі

- 22 Серпня 2023, 12:08

Брокколі містить значну кількість вітамінів, антиоксидантів і протиракових сполук, завдяки чому її описують як овоч з високою харчовою цінністю та винятковими лікувальними властивостями.

Харчова цінність брокколі

Брокколі – низькокалорійний овоч з низьким глікемічним індексом. Це дуже хороше джерело вітаміну С , який підтримує, серед іншого, роботу імунної та кровоносної систем. Цей овоч також є хорошим рослинним джерелом кальцію та магнію, тобто двох мінералів, необхідних для нормального функціонування  організму. Крім того, він містить клітковину , яка корисна для травної системи .

У 100 г брокколі міститься 31 ккал, 3 г білка і 0,4 г жиру. Кількість засвоюваних вуглеводів на 100 г брокколі становить 2,7 г, а харчових волокон – 2,5 г.

Брокколі містить такі вітаміни, як:

  • вітамін С,
  • вітамін РР (вітамін В3),
  • вітамін В1 (тіамін),
  • вітамін В9 (фолієва кислота).
  • Брокколі містить мінерали:
  • селен,
  • кальцій,
  • магній ,
  • калій,
  • залізо,
  • цинк ,
  • мідь,
  • хлор,
  • сірка.
  • Крім того, в брокколі є:
  • флавоноїди,
  • поліфеноли,
  • β-каротин.

Властивості брокколі

Серед важливих біоактивних речовин, що містяться в брокколі, слід відзначити глюкозинолати. Вважається, що ізотіоціанати, метаболіти, отримані з глюкозинолатів брокколі, знижують ризик раку . Крім того, хлорофіл – зелений пігмент брокколі також має протиракові та антимутагенні властивості. Інші сполуки, такі як каротиноїди, також можуть захищати від раку. Їх представником в брокколі є β-каротин – попередник вітаміну А. Вітамін С, що міститься в брокколі, має антиоксидантні та антивікові властивості . Крім того, він підтримує імунітет і зміцнює кровоносні судини. Вітаміни групи В, що містяться в брокколі, в першу чергу відповідають за правильну роботу нервової системи .

Застосування брокколі

Купити брокколі можна цілий рік як у свіжому, так і в замороженому вигляді. Термічна обробка істотно впливає на вміст поживних і корисних для здоров’я інгредієнтів у брокколі.

Доведено, що різні методи приготування по-різному впливають на вміст таких поживних речовин, як вітамін С, каротиноїди, поліфеноли та глюкозинолати в брокколі.

Приготування брокколі на пару дозволяє зберегти дуже велику кількість важливих інгредієнтів. Також важливо подавати брокколі, зварену al dente , тобто злегка хрустку.

З брокколі можна приготувати смачний крем-суп, запіканку або обсмажити пасту. Варена брокколі є чудовою основою для різноманітних салатів, наприклад, салатів з брокколі, помідорами та яйцем. Приготовані на пару, вони можуть стати доповненням до будь-якої вечері. Ви також можете приготувати поживну пасту для бутербродів, наприклад, з брокколі та нуту.

По темі