Джерело вітамінів: чим корисний шпинат і кому його не можна
Шпинат – травяниста рослина, яка вважається дуже корисною і поживною. А все завдяки високого вмісту білка, який легко засвоюється та надовго насичує.
Користь шпинату
В шпинаті багато калію, заліза і марганцю. Його рекомендують людям з недокрів’ям та у відновлювальний період після хвороб. Також у шпинаті багато йоду, що корисно для мешканців областей із недостатнім йодуванням води та їжі. Включення шпинату до раціону може заповнити дефіцит цього мікроелемента.
Шпинат має легку протизапальну, проносну та сечогінну дію, ефективний при набряках. Високий вміст клітковини допомагає боротися із запорами та прискорювати метаболізм під час схуднення. Волокна клітковини розбухають у кишечнику та викликають почуття насичення. Також гастроентерологи рекомендують вживати листя шпинату вагітним і вегетаріанцям, це покращує мікроциркуляцію, перешкоджає згущенню крові та жовчі.
Склад та калорійність шпинату
- Калорійність на 100 г 22 ккал
- Білки 2,9 г
- Жири 0,3 г
- Вуглеводи 3 г
Шкода від шпинату
Гастроентерологи попереджають: через високий вміст щавлевої кислоти у складі овочів його заборонено їсти людям, які страждають на подагру та ревматизм, гостру виразку шлунка. Щавлева кислота може спровокувати загострення сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороби, циститу. Через це шпинат не рекомендують давати дітям молодшого віку.
Як правильно приготувати шпинат
Велика кількість харчових волокон у шпинаті може викликати газоутворення та діарею – тому продукт краще їсти невеликими порціями. Також шпинат рекомендують тим, у кого проблеми із щитовидною залозою.