Сорти рису: як обрати найкорисніший
Рис є однією з найбільш культивованих злаків у світі. Його поживна цінність і простота приготування роблять його невід’ємним компонентом харчування в багатьох частинах світу. А його видів настільки багато, що можна заплутатися з вибором кращого.
Види рису
Рис – вид зерна, що походить з азіатських країн. В даний час він культивується в багатьох країнах світу, що характеризуються жарким і теплим кліматом. Найчастіше вживаним є білий рис, однак все частіше ми також тягнемося до коричневого рису, який має багато переваг для здоров’я. На продовольчому ринку є також кольорові сорти рису – чорний або червоний, що також пов’язано з наявністю більшої кількості антиоксидантних сполук.
Серед білого рису можна виділити рис басматі, який характеризується більш довгими і тонкими зернами, ніж інші сорти, рис жасмин, який характеризується злегка солодкуватим смаком, і рис параболічний, який після варіння більш пухкий, ніж інші.
Харчова цінність рису
Для рису характерний високий вміст вуглеводів, невелика кількість білка і незначна кількість жиру. Серед вуглеводів ми також знаходимо харчові волокна, яких коричневий рис містить набагато більше. Енергетична цінність рису становить близько 320-345 ккал в залежності від виду. Рис також є джерелом багатьох вітамінів і мінералів, особливо коричневий рис.
Білі сорти містять менше окремих вітамінів і мінералів. Коричневий рис багатий харчовими волокнами та мінералами, такими як калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, марганець, цинк, мідь і вітаміни групи В. Рис не містить глютену.
Який рис вибрати
З точки зору харчування, слід частіше вживати коричневий рис, оскільки він містить більше харчових волокон, вітамінів і мінералів. Харчові волокна, що містяться в бурому рисі, підтримують роботу кишечника, запобігають запорам. Коричневий рис чудово підходить для розслаблюючих дієт, завдяки більшому відчуттю ситості після його вживання в порівнянні з білими сортами. Крім того, коричневий сорт рекомендований діабетикам, через менший приріст глюкози після його споживання, що також обумовлено наявністю харчових волокон. Коричневий рис доповнює раціон багатьма вітамінами та мінералами, таким чином запобігаючи дефіциту поживних речовин.
Білий рис, навпаки, добре підходить для легкозасвоюваних дієт, при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Також білий рис має запорну дію, тому його часто використовують при діареї. Білий рис не рекомендується людям з цукровим діабетом через високий глікемічний відповідь після його споживання.
Білий рис басматі має нижчий глікемічний індекс, ніж інші білі сорти, тому його можна включати в раціон діабетика.