Чим корисна морква та чому її потрібно включити у свій раціон
Морква – овоч, який широко використовується в усьому світі. Регулярно вживаючи моркву можна покращити зір, зміцнити імунну систему і не тільки.
Властивості моркви
Морква – дуже поживний і низькокалорійний овоч. Його енергетична цінність становить приблизно 27 ккал/100 г. Містить вуглеводи (переважно крохмаль) у кількості приблизно 8,7 г/100 г, з яких майже половина – це харчові волокна (приблизно 3,6 г/100 г). Він містить мало білка (приблизно 1 г/100 г) і жиру (приблизно 0,2г/100 г).
Характерною особливістю моркви, яка визначає її помаранчевий колір, є наявність бета-каротину (провітаміну А).
Також морква є джерелом:
- калію,
- натрію,
- кальцію,
- фосфору,
- магнію,
- заліза,
- марганцю,
- цинку,
- міді,
- вітамінів (Е, С, В1, В2, В3, В6).
Морква, завдяки вмісту вітаміну А і бета-каротину, позитивно впливає на зір. Ці сполуки також зміцнюють імунну систему, оскільки вони підтримують виробництво лейкоцитів. Вітамін А разом з бета-каротином впливає на функціонування шкіри та слизових оболонок, де вони беруть участь у синтезі слизу, який захищає епітеліальну тканину від інфекцій.
Морква позитивно впливає на шкіру – покращує її колір і затримує процес старіння. Бета-каротин є одним з природних антиоксидантів, які захищають організм від вільних радикалів. При дефіциті антиоксидантних речовин можуть виникнути рак, хвороби серця, катаракта і передчасне старіння організму. Бета-каротин також відіграє важливу роль у профілактиці атеросклерозу, впливаючи на нормалізацію рівня холестерину в крові.
Чому потрібно їсти моркву
Сира морква – овоч з низьким глікемічним індексом. Термічна обробка підвищує його глікемічний індекс, тому людям, які страждають на цукровий діабет або інсулінорезистентністю, рекомендується вживати його в сирому вигляді.
Завдяки наявності харчових волокон і низькій енергетичній цінності морква чудово підходить людям, які страждають ожирінням і надмірною вагою. Вживання моркви в свіжому вигляді також позитивно впливає на перистальтику кишечника і захищає від запорів.
Приготований овоч безпечний для людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Завдяки низькому вмісту сечової кислоти його рекомендують людям, які страждають на подагру.
Заслуговує на увагу маринована морква – вона позитивно впливає на мікробіом кишечника (підтримує розвиток корисної мікрофлори) і покращує травлення.