Останні новини

Чим корисна морква та чому її потрібно включити у свій раціон

- 31 Липня 2023, 16:07

Морква – овоч, який широко використовується в усьому світі. Регулярно вживаючи моркву можна покращити зір, зміцнити імунну систему і не тільки.

Властивості моркви

Морква – дуже поживний і низькокалорійний овоч. Його енергетична цінність становить приблизно 27 ккал/100 г. Містить вуглеводи (переважно крохмаль) у кількості приблизно 8,7 г/100 г, з яких майже половина – це харчові волокна (приблизно 3,6 г/100 г). Він містить мало білка (приблизно 1 г/100 г) і жиру (приблизно 0,2г/100 г).

Характерною особливістю моркви, яка визначає її помаранчевий колір, є наявність бета-каротину (провітаміну А).

Також морква є джерелом:

  • калію,
  • натрію,
  • кальцію,
  • фосфору,
  • магнію,
  • заліза,
  • марганцю,
  • цинку,
  • міді,
  • вітамінів (Е, С, В1, В2, В3, В6).

Морква, завдяки вмісту вітаміну А і бета-каротину, позитивно впливає на зір. Ці сполуки також зміцнюють імунну систему, оскільки вони підтримують виробництво лейкоцитів. Вітамін А разом з бета-каротином впливає на функціонування шкіри та слизових оболонок, де вони беруть участь у синтезі слизу, який захищає епітеліальну тканину від інфекцій.

Морква позитивно впливає на шкіру – покращує її колір і затримує процес старіння. Бета-каротин є одним з природних антиоксидантів, які захищають організм від вільних радикалів. При дефіциті антиоксидантних речовин можуть виникнути рак, хвороби серця, катаракта і передчасне старіння організму. Бета-каротин також відіграє важливу роль у профілактиці атеросклерозу, впливаючи на нормалізацію рівня холестерину в крові.

Чому потрібно їсти моркву

Сира морква – овоч з низьким глікемічним індексом. Термічна обробка підвищує його глікемічний індекс, тому людям, які страждають на цукровий діабет або інсулінорезистентністю, рекомендується вживати його в сирому вигляді.

Завдяки наявності харчових волокон і низькій енергетичній цінності морква чудово підходить людям, які страждають ожирінням і надмірною вагою. Вживання моркви в свіжому вигляді також позитивно впливає на перистальтику кишечника і захищає від запорів.

Приготований овоч безпечний для людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Завдяки низькому вмісту сечової кислоти його рекомендують людям, які страждають на подагру.

Заслуговує на увагу маринована морква – вона позитивно впливає на мікробіом кишечника (підтримує розвиток корисної мікрофлори) і покращує травлення.

 

По темі