В яких продуктах знайти залізо та навіщо воно нам в організмі
Залізо є одним з елементів, необхідних для нормального функціонування організму. Він бере участь у багатьох реакціях, що відбуваються в ньому. На жаль, організм не здатний самостійно виробляти залізо, і його необхідно отримувати з їжею.
Навіщо нам залізо в організмі
Дванадцятипала кишка і верхня частина тонкої кишки відповідають за всмоктування заліза. Залізо зберігається в печінці у вигляді феритину. Завдяки здатності оборотно зв’язуватися з киснем залізо є важливим будівельним елементом гемоглобіну, відповідальним за транспорт кисню до клітин і видалення вуглекислого газу, що утворюється при диханні.
Цей мікроелемент також бере участь в утворенні еритроцитів в кістковому мозку. Багато ферментів і білків, які беруть участь у механізмах нейротрансмісії, залежать від заліза. Дослідження показують, що залізо бере участь у реакціях, які призводять до утворення дофаміну та серотоніну. Ці нейромедіатори впливають на гарний настрій і самопочуття.
Залізо впливає на вироблення гамма-аміномасляної кислоти, яка відіграє значну роль у стресостійкості. Крім того, він необхідний для правильного функціонування лімфоцитів, які відповідають за імунні реакції.
В яких продуктах знайти залізо
Основними джерелами заліза в першу чергу є:
- Червоне мясо,
- свиняча і куряча печінка,
- яєчні жовтки,
- соя,
- горох,
- боби,
- брокколі,
- петрушка.
Добова норма заліза
У разі значного дефіциту варто приймати препарати або харчову добавку, що містить залізо. Рекомендована добова норма споживання заліза не однакова для всіх. Це залежить від віку та статі.
- Дівчата – 15 мг/добу.
- Хлопчики – 12 мг на добу.
- Жінкам дітородного віку – 18 мг/добу.
- Вагітним – 27 мг/добу.
- Жінкам у постменопаузі – 10 мг/добу.
- Чоловіки – 10 мг/добу.