Чим корисна молода картопля і як її вживати
Молода картопля є джерелом багатьох цінних вітамінів, мінералів, протеїну та енергії. Завдяки її споживанню можна заповнити нестачу мінералів в організмі.
Джерело корисних елементів
Приготування картоплі зі шкіркою, дозволяє зберегти більше калію та вітаміну С. Страви з молодої картоплі допомагають доповнити елементи, необхідні для нормального функціонування організму, такі як:
- натрій – підтримує кислотно-лужний баланс і контролює об’єм позаклітинної рідини, допомагає контролювати скорочення м’язів, бере участь у транспортуванні поживних речовин;
- кальцій – це основний будівельний матеріал кісток і зубів;
- залізо – є важливим елементом в процесі транспортування кисню і вуглекислого газу в організмі, бере участь в метаболізмі клітин і міоглобіну, тобто білка, що входить до складу м’язів;
- мідь – разом із залізом відповідає за утворення еритроцитів, допомагає підтримувати здорові кістки, кровоносні судини, нерви та імунну функцію;
- цинк – впливає на синтез ДНК, РНК, гормонів і бере участь у перетворенні білків, вуглеводів і жирів;
- фосфор – відповідає за правильне функціонування всіх клітин, бере участь у виробництві енергії, має значний вплив на розвиток кісткової, м’язової та нервової систем;
- магній – знімає втому і стрес, а клітковина допомагає впоратися із зайвою вагою.
Регулює кислотно-лужний баланс
Варто відзначити, що молода картопля також має сильні лужноутворюючі властивості. Це дозволяє краще регулювати кислотно-лужний баланс. Тому вона є ідеальним доповненням до м’ясних страв, які, на жаль, закислюють організм, внаслідок чого виникає ризик запорів, діареї чи хронічної втоми.
Найбільше вітамінів і мінералів міститься саме під шкіркою картоплі. Однак, чим глибше, тим більше крохмалю. Найбільшу поживну цінність містить варена молода картопля. Варіть її у невеликій кількості води на повільному вогні і ні в якому разі не допускайте переварювання, бо так зникнуть всі поживні елементи.