Смачна груша: які має властивості, вітаміни та харчову цінність
Груша є одним із найпопулярніших фруктів. Крім того, вона містить багато поживних та корисних елементів, які так необхідні організму людини.
Харчова цінність
Груша середнього розміру (приблизно 130 г без шкірки) містить: 75 ккал; 0,8 г білка; 0,3 г жирів; 16 г вуглеводів; 2,7 г харчових волокон. Останні займають важливе місце в здоровому харчуванні, оскільки:
- довше зберігає відчуття ситості;
- нормалізує концентрацію холестерину і глюкози в крові;
- благотворно впливає на мікрофлору кишечника;
- знижує ризик окремих захворювань (наприклад, колоректального раку);
Вітаміни
Їсти груші рекомендується не тільки через високий вміст харчових волокон, але і вітамінів. Які вітаміни містяться в грушах?
- вітамін С – має антиоксидантні властивості. Це означає, що він захищає клітини від згубної дії вільних радикалів. Крім того, він необхідний для: синтезу колагену, ефективної роботи імунної системи та кращого засвоєння негемового заліза.
- вітамін B3 – необхідний для правильного функціонування імунної та нервової систем, а також для гормонального регулювання;
- вітамін B9 – займає важливе місце в раціоні жінок, які планують дитину, і вагітних, тому що знижує ризик виникнення дефектів нервової трубки. Крім того, він необхідний для нормальної роботи серцево-судинної та нервової систем.
Плоди груші також містять невелику кількість бета-каротину (тобто провітаміну А) і вітамінів В1, В2 і В6.
Мінеральні інгредієнти
Вживати груші рекомендується ще й через те, що вони є джерелом мінеральних речовин. Відрізняються вони насамперед високим вмістом калію (близько 87 мг на 100 г плодів). Це елемент, який регулює артеріальний тиск і необхідний для підтримки водно-електролітного і кислотно-лужного балансу.
Груші також є джерелом інших мінералів:
- магній;
- кальцій;
- фосфор.
Груші також містять бор, необхідний для правильного обміну вітаміну D. Крім того, він позитивно впливає на концентрацію.
Кому не можна їсти груші
Незважаючи на те, що груші корисні, смачні та соковиті, не всім їх варто їсти.
Обережними з грушами повинні бути люди із запаленнями травної системи. У їх випадку рекомендується використовувати легкозасвоювану дієту з обмеженою кількістю харчових волокон. А в одній середній груші його багато (близько 2,7 г).
Їсти груші також небажано при синдромі подразненого кишечника і надлишковому бактеріальному розвитку тонкої кишки. Крім того, слід пам’ятати, що груші – фрукти, які можуть викликати алергічні реакції. При появі алергічної реакції їх слід виключити з меню.