Абрикоси: чим корисні та які вітаміни містять
Літо – чудова пора, щоб поласувати різними фруктами і ягодами. Особливе місце серед них займають абрикоси, які містять цінні поживні елементи, та зовсім некалорійні.
Які поживні елементи містить абрикос:
- Бета-каротин, тобто провітамін А, який необхідний для нейтралізації вільних радикалів. Їх надлишок прискорює процес старіння і підвищує ризик розвитку деяких захворювань, наприклад, атеросклерозу. Абрикоси, як багате джерело бета-каротину, також позитивно впливають на зовнішній вигляд шкіри – вони затримують процес старіння і надають їй гарний колір.
- Залізо, воно як компонент гемоглобіну відповідає за транспортування кисню до клітин. Крім того, він необхідний для синтезу ДНК, ферментів, а також бере участь у виробленні гормонів, амінокислот і нейромедіаторів. Той факт, що абрикоси містять залізо, особливо важливий для вегетаріанців, які шукають рослинні джерела цього елемента.
- Кальцій, який необхідний для правильної мінералізації кісток, скорочення м’язів, а також правильного травлення і згортання крові.
- Калій, елемент, відповідальний за правильне функціонування водно-електролітного балансу, м’язів і нервової системи. Особливу увагу слід приділяти джерелам калію у випадку гіпертонії, а також більшого ризику зневоднення.
- Магній – необхідний для правильної роботи м’язів і нервової системи. Його дефіцит проявляється в надмірній дратівливості, слабкій концентрації та підвищеній чутливості до стресу. Тому абрикоси, які містять магній, є чудовим доповненням до другого сніданку чи обіду.
- Вітамін С – абрикоси є не тільки хорошим джерелом бета-каротину, але й вітаміну С. Він також має антиоксидантні властивості, завдяки яким захищає вас від шкідливого стресу. Крім того, він необхідний для синтезу колагену, ефективної роботи імунної системи та кращого засвоєння заліза.
- Вітамін K – разом з кальцієм і вітаміном D допомагає дбати про міцні кістки. Крім того, він необхідний для правильного згортання крові.
- Фолієва кислота – має антиоксидантні властивості та противірусну дію.
Також абрикос містить харчові волокна. Один шматочок свіжого фрукта містить близько 2 грамів цього цінного інгредієнта. У свою чергу така ж кількість кураги дає вдвічі більше харчових волокон.
Калорійність абрикосу
Один свіжий абрикос (вагою близько 45 грамів) містить лише 23 ккал, забезпечуючи при цьому майже 2 грами харчових волокон. Тому його можна включати в страви, будучи на дієті.
Глікемічний індекс абрикосу коливається в межах 34-57, що означає, що це фрукти з низьким або середнім глікемічним індексом.
Кому не бажано їсти абрикоси
Абрикос є джерелом кальцію, калію та інших цінних інгредієнтів, але часто містить доданий цукор. Тому їх не рекомендують при інсулінорезистентності, цукровому діабеті та проблемі надмірної маси тіла. Цій групі людей також небажані абрикосові компоти, підсолоджені цукром, і солодке варення з цих плодів.