Втамує спрагу та збагатить вітамінами: чому варто додати кавун до свого раціону

Сезон кавунів потрохи набирає обертів. Ця смачна ягода не тільки втамує спрагу, але й надасть нашому організму корисні вітаміни та мінерали.

Харчова цінність кавуна

Кавун – це продукт, який більш ніж на 90% складається з води. Серед макроелементів у кавуні переважають вуглеводи (8,4%) , а саме прості цукру. Жири становлять лише 0,1% вмісту кавуна, а білки 0,6%. Також кавун містить невелику кількість харчових волокон (0,3%). Великий обсяг і мала кількість макроелементів роблять кавун низькокалорійним продуктом. У 100 г кавуна міститься близько 35 ккал. Це означає, що кавун є одним з найменш калорійних фруктів.

Велика кількість води в кавуні не виключає наявності цінних поживних речовин. Кавун містить вітаміни, в основному А, С і групи В (включаючи В1, В2, В6). Він містить численні мінерали, такі як калій, магній, кальцій, залізо та мідь. Вони також цінуються за наявність антиоксидантів, зокрема каротиноїдів і лікопіну.

Властивості кавуна для здоров’я

Кавун – цінний для нашого здоров’я фрукт. Ось деякі з властивостей кавуна :

  • має антиоксидантну дію, уповільнює процеси старіння організму,
  • має протиракові властивості,
  • підтримує роботу кровоносної системи,
  • полегшує травлення,
  • допомагає підтримувати рівень холестерину на належному рівні,
  • регулює артеріальний тиск,
  • має сечогінну дію,
  • полегшує засинання,
  • зволожує організм.

Як вибрати кавун

Купуючи кавун, варто звернути увагу на кілька речей. Найкраще вибирати плоди симетричні, непошкоджені, середнього розміру, що свідчить про відповідну стиглість продукту. Велика вага вказує на високий вміст води і, отже, соковитість. Шкірка повинна бути щільною, без зміни кольору, а м’якоть стиглого плоду інтенсивно червоного кольору.

Чи всім можна кавун

Основних протипоказань до вживання кавуна немає. Наявність вуглеводів і невеликої кількості інших інгредієнтів означає, що кавун протягом багатьох років описується як продукт, якого слід уникати людям з діабетом. Глікемічний індекс (ГІ) кавуна довго встановлювався на рівні 76, але за оновленими даними він дорівнює 50. Таким чином, на даний момент кавун вважається продуктом з низьким ГІ, тому його також можна вживати в помірних кількостях людям з порушеннями глікемії.

Кількість цукру, що споживається в типовій порції кавуна, невелика, тому його споживання мало впливає на рівень глюкози в крові. Кавун можна їсти під час вагітності та годування груддю. Однак людям, схильним до харчової непереносимості і метеоризму, слід бути обережними з ним. Цей фрукт містить легко зброджувані цукри, які можуть викликати неприємні захворювання.

Фрукти та здорова дієта

Фрукти – це продукти, які повинні входити в кожне меню. Однак не бажано, щоб вони домінували серед інших продуктів. Основу здорового харчування повинні складати овочі, а фрукти краще вживати в менших кількостях.

Читайте також: