Чи дійсно м’ясо провокує розвиток раку

Червоне м’ясо є відмінним джерелом білка, вітамінів та мінералів і може бути важливою складовою збалансованого раціону харчування. До червоного м’яса належать: яловичина, свинина, баранина, телятина, оленина.

Види червоного мʼяса

Види червоного м’яса можуть бути представлені у переробленому вигляді, який часто включає обробку шляхом копчення, соління, консервування, ферментації та інших методів, що сприяють збереженню та поліпшенню смакових якостей. До таких виробів належать: сосиски, ковбаси, бекон, шинка, паштети та м’ясні консерви.

Страви з червоного м’яса відомі своєю популярністю і часто зустрічаються на столах багатьох сімей. Проте існує думка, що споживання червоного м’яса може бути пов’язане з ризиком розвитку онкологічних захворювань.

Яке мʼясо викликає рак

Червоне м’ясо та перероблене м’ясо дійсно можуть збільшувати ризик розвитку колоректального раку на 20–30%. Це пов’язано з вмістом хімічних речовин у цих продуктах, які можуть бути як штучного, так і природного походження і мати канцерогенний вплив на організм людини.

Коли ми споживаємо червоне м’ясо, воно розщеплюється в кишківнику, утворюючи речовину, відому як гем. Ця речовина міститься у багатьох складних білках. Під час розпаду гему утворюються N-нітрозосполуки, які можуть пошкодити клітини кишківника і збільшити ризик виникнення раку кишківника. Ті ж самі речовини утворюються під час перетравлення переробленого м’яса.

Як правильно вживати мʼясо

Дорослій людині рекомендується з’їдати не більше 70 г червоного або переробленого м’яса на день. У випадку переїдання, наприклад, під час святкового застілля, можна обмежити вживання червоного м’яса на наступний день. Також можна замінити його куркою, індичкою, качкою або кроликом.

Хоча існує можливий ризик розвитку раку кишківника внаслідок великої кількості червоного м’яса у раціоні, не слід демонізувати його. Важливо дотримуватися збалансованого харчування. Рекомендується, щоб половину вашого раціону складали фрукти та овочі, а також не забувайте про складні вуглеводи, такі як цільнозернові продукти, рис, картопля та горіхи.

Читайте також: