Картопля: як їсти улюблений овоч без ризику для здоров’я
Картопля посідає особливе місце в серцях багатьох людей, і Україна не виняток. Недарма наша країна входить до числа світових лідерів як з вирощування, так і зі споживання цієї популярної культури. За даними статистики, у середньому людина ласує близько 120 кг картоплі на рік, що підкреслює її важливість у нашому раціоні. Дієтолог Юрій Попко розповідає про корисні властивості цього овоча.
Що треба знати про картоплю
З простого погляду, картопля вважається джерелом вуглеводів. Часто її порівнюють з крупами та макаронними виробами при складанні раціону. Однак, якщо порівняти 100 гр гречки, що містить 350 ккал, з 100 гр картоплі, яка містить лише 88 ккал, стає зрозуміло, що картопля видається менш калорійною.
Картопля виглядає ще більш дієтично порівняно з крупами, оскільки вона містить у 4 рази менше калорій. Втім, більшість круп мають приблизно однакову кількість калорій, наприклад, макарони або паста також мають приблизно 350 ккал.
Картоплю можна споживати у великій кількості, оскільки вона має відносно низьку калорійність порівняно з крупами, проте вона добре насичує та забезпечує довгий час ситість.
“Тобто якщо ви з’їсте картоплю і, припустимо, круасан, то після картоплі будете ситі декілька годин, а після круасана вже за півгодини хотітимете їсти, хоча і те, і те, вуглевод”, – зазначає дієтолог.
Чим корисна картопля
Картопля містить багато калію, який допомагає підтримувати нормальний тиск крові. Якщо ви страждаєте від судом, це може означати, що вам не вистачає калію. Запам’ятайте, що більшість калію знаходиться в шкірці картоплі.
Картопля також є джерелом вітаміну С, особливо молода. Також овоч має достатньо клітковини, яка сприяє здоров’ю травлення.
Ми всі знаємо, що картопля містить багато крохмалю, але чому це погано? Тому що крохмаль швидко перетворюється на глюкозу і має той самий ефект, що й солодке. Це негативно впливає на роботу підшлункової залози, а також шкідливо для людей з діабетом або інсулінорезистентністю.
Можна виділити два типи крохмалю в картоплі: швидкий, який легко засвоюється і перетворюється на глюкозу, і повільний (стійкий).
Якщо ви варите картоплю в мундирі, що є найкориснішим способом приготування (не забуваємо про калій в шкірці) і дозволяєте їй охолонути, то в ній утворюється стійкий крохмаль.
Простіше кажучи, стійкий крохмаль не розкладається в тонкій кишці, а потрапляє в товсту кишку, де служить їжею для нашої мікрофлори.
Яку картоплю не можна їсти
Зелену або пророслу, якщо картопля зазеленіла, негайно викиньте її, бо вона містить соланін.
Соланін – це отруйна речовина, яка утворюється в рослинах сімейства пасльонових. Він може бути присутній у будь-якій частині рослини – в листі, плодах, стеблах, картоплі.
Симптоми отруєння включають нудоту, пронос, блювання, шлункові скорочення, запалення горла, головний біль та непритомність. У великих дозах отруєння соланіном може бути смертельним.
Сорти картоплі, які використовуються в сільському господарстві, перевіряються на вміст соланіну і в більшості з них концентрація соланіну нижча за 0,2 міліграма на грам. Але в картоплі, яка лежала на світлі, концентрація соланіну може сягати до 1 мг/г, або навіть більше.
Тому одна неочищена картоплина може бути достатньою для отруєння.
Як картопля впливає на вагу
Найкорисніший спосіб приготування картоплі – в мундирі і їсти в охолодженому вигляді, також можна її потім підсмажити. Картопля – це ситна їжа і малокалорійна, якщо не смажити її та не додавати вершкове масло з салом.
Під час схуднення можна й слід їсти картоплю, але контролюйте кількість вуглеводів і калорій.