Допоможе тримати цукор в нормі: цінні властивості булгуру про які ви не здогадувалися
Булгур є дуже важливим інгредієнтом у кухні Близького Сходу. Його також можна знайти в наших магазинах. Ця каша не тільки смачна, а й є джерелом вітамінів і мінералів.
Який є булгур
Булгурова крупа з твердих сортів пшениці має злегка солодкуватий горіховий смак. Процес виробництва в основному включає подрібнення зерен. З цієї причини ми виділяємо три основних види булгуру:
- дрібнозернистий булгур,
- середньозернистий булгур,
- крупнозернистий булгур.
Булгур – це не тільки смачно, але й корисно. Каша містить цінні жири, вуглеводи, білки, харчові волокна, антиоксиданти, вітаміни групи В, калій, натрій, залізо, фосфор, хром, мідь, цинк, калій, вітамін Е, вітамін К і вітамін А.
На думку дієтологів, дуже важливо, щоб страви були максимально збалансованими. Булгур хоч і має високу калорійність (342 ккал/100 г), що не відрізняє його від інших круп, проте містить інгредієнти, які позитивно впливають на організм.
Допоможе знизити рівень цукру
Булгур – цільнозерновий продукт, який підвищує чутливість до інсуліну. Ця властивість пояснюється в першу чергу харчовими волокнами (8 г / 182 г булгура) і рослинними сполуками. Булгур також має низький глікемічний індекс (46), що є додатковим аргументом для того, щоб він якомога частіше з’являвся в меню діабетиків.
Крім того, клітковина довше забезпечує відчуття ситості та сприяє схудненню. Хоча в цьому відношенні слід враховувати й інші фактори, вчені сходяться на думці, що без клітковини процес схуднення набагато складніший. Це не тільки зменшує споживання калорій, але й кількість енергії, яку організм спалює протягом дня. Тому вживайте булгур, як і інші продукти, багаті клітковиною, вони допомагають підтримувати здорову вагу.
Інші цінні властивості булгуру
Підтримка організму в боротьбі з діабетом – не єдина перевага регулярного вживання крупи булгур. Позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, знижуючи ризик деяких захворювань, у тому числі інсульту та хронічних захворювань.
Вживання булгуру також підтримує ріст корисних кишкових бактерій, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, які сприяють здоров’ю травлення. Завдяки високому вмісту клітковини булгур також захищає від запорів.
Однак є протипоказання до вживання булгуру. До них відносяться підвищена кислотність шлунка і виразкова хвороба. Крім того, булгур містить глютен, який може бути перешкодою для людей, які мають харчову алергію.