ТОП-4 продукти, які шкодять судинам
Щоб зберегти серце здоровим, важливо вести активний спосіб життя та дотримуватися здорового харчування. Здоровий сон та регулярні фізичні вправи роблять значний внесок, але дієта не менш важлива. Збалансований раціон для здоров’я серця та судин передбачає не лише включення корисних продуктів, але й обмеження шкідливих. Розповідаємо, які продукти шкодять судинам.
Маргарин і рафіновані олії
Колись маргарин розглядали як здорову заміну вершковому маслу, але зараз фахівці з охорони здоров’я радять уникати його вживання. Постійне споживання маргарину призводить до набирання ваги та забруднення судин. Те саме стосується і людей, які часто їдять гідрогенізовані рафіновані олії, бо в них багато трансжирів.
Незважаючи на те, що і маргарин, і олії часто пропонуються як більш корисна заміна вершковому маслу, насправді вони підвищують рівень поганого холестерину ЛПНЩ і знижують рівень хорошого холестерину ЛПВЩ, збільшуючи ризик утворення артеріальних бляшок.
Штучні підсолоджувачі
Вам може здатися, що замінити цукор якимись підсолоджувачами – ідея чудова, але насправді цукор може впливати на вас менше за ті штучні альтернативи. Деякі штучні підсолоджувачі, такі як аспартам і сахарин, були пов’язані з несприятливим впливом на контроль рівня цукру в крові та метаболізм ліпідів, що потенційно може призвести до закупорювання артерій. Дієтологи радять заміняти цукор натуральними підсолоджувачами, наприклад стевією.
Бекон
Деякі сорти м’яса, зокрема оброблене та червоне м’ясо, досить шкідливі для серця. Вони мають високий вміст насичених жирів, а тому підвищують рівень поганого холестерину, зменшують рівень хорошого та тим самим збільшують ризики виникнення серцево-судинних хвороб. Ба більше, деякі люди вважають, що, наприклад, бекон індички таких властивостей не має, однак і в ньому дуже багато холестерину.
Окрім того, вміст натрію в беконі може викликати гіпертонію та, відповідно, мати негативні впливи на здоров’я серцево-судинної системи. Тож практично все червоне та жирне мʼясо не є хорошим вибором. Дієтологи радять обирати більш пісне, необроблене мʼясо, наприклад, курку чи грудинку індички.
Креветки
Відомо, що багато морських продуктів добре впливають на ваше серце, і це часто так. Наприклад, риба з високим вмістом жиру – це чудовий продукт для підтримки здоров’я судин. Але саме креветки містять досить багато холестерину. Цей “небезпечний” холестерин збільшує ризик атеросклерозу, коли в артеріях утворюються жирові нарости. Звичайно, не потрібно повністю відмовлятися від креветок, дієтологи просто не рекомендують часто їсти їх.
Вся ця їжа все рівно час від часу буде присутня в вашому харчуванні, як і смажена їжа. І це норма. Дієтологи тільки радять не робити ці продукти частиною вашого щоденного раціону. Цього буде досить, щоб зберігати здоров’я ваших судин.