Останні новини

Їжте гречку правильно: продукти, які нейтралізують її користь

- 13 Лютого 2024, 12:02

Гречка містить багато поживних речовин, які необхідні для нашого здоров’я. Ця каша має лікувальні властивості, бо допомагає запобігати багатьом хворобам. Гречана каша вважається однією з найкращих страв для здорового харчування. Вона проста у приготуванні, не викликає алергії, не обтяжує травлення. Однак, існують продукти, які не слід їсти разом з гречкою, бо це може нашкодити здоров’ю. Розповідаємо, як гречка впливає на наше здоров’я та з чим її краще не поєднувати.

Користь гречки для здоров’я

Регулює рівень цукру в крові

Гречка має низький глікемічний індекс, тому допомагає знизити рівень глюкози в крові. Її рекомендують їсти, щоб уникнути захворювання на діабет.

Допомагає швидко схуднути

Гречка має всього 110 ккал на сто грамів. Якщо їсти гречану кашу регулярно, можна позбутися зайвої ваги. Також гречка має діуретичний ефект, тому допомагає виводити токсини з організму.

Зміцнює серце і судини

Завдяки високому вмісту заліза й рутину гречана каша зміцнює стінки судин і знижує ризики розвитку різних серцевих хвороб. Вона також допомагає контролювати рівень холестерину в крові.

Покращує травлення

Гречка містить клітковину й рослинний крохмаль, які поліпшують процеси травлення, тому корисна при запорах і набряках. Ця крупа сприяє прискоренню метаболізму і синтезу білків, жирів і вуглеводів. Люди, які мають проблеми з кишечником, обов’язково повинні їсти гречку.

Підтримує здоров’я нігтів, волосся і шкіри

Цю кашу можна назвати “еліксиром молодості”, вона містить багато антиоксидантів і флавоноїдів, які гальмують старіння. Завдяки вмісту вітамінів А і В волосся росте швидше, стає пружним і блискучим. Кальцій зміцнює зуби, кістки й нігті, допомагаючи асимілювати вітамін D. А марганець покращує стан шкіри завдяки підвищенню кровообігу.

Зміцнює нервову систему

Лікарі рекомендують їсти гречку тим, хто схильний до нервових розладів, оскільки вона містить вітаміни групи В, які регулюють роботу нервової системи, допомагаючи заспокоїтися й налагодити сон.

З якими продуктами не можна їсти гречку

Лікарі надали список продуктів, з якими не рекомендують вживати гречку, бо вони нівелюють її користь.

Молоко

Це дуже важка суміш для шлунка, яка може призвести до набряку, газів і болю. Краще вживати гречку з водою або рослинним молоком.

Яйця

Таке поєднання теж перевантажує травну систему і може викликати розлади шлунково-кишкового тракту. Якщо ви хочете додати білок до гречки, обирайте м’ясо, рибу або сир.

Черемша

Черемша містить ефірні олії та інші активні речовини, які уповільнюють засвоєння їжі. Це може призвести до відчуття тяжкості, здуття, метеоризму та інших неприємних симптомів.

Чай

Чай містить кофеїн та антиоксидантні сполуки, які, хоч і корисні самі по собі, можуть негативно впливати на засвоєння заліза. Гречка, в свою чергу, є чудовим джерелом цього важливого мікроелемента.

Читайте також: 

По темі