Популярність цибулі-шалот: у чому різниця від звичайної цибулі
Цибуля-шалот (Allium ascalonicum) — це рослина з родини цибулевих, до якої також належать цибуля, часник і шніт-цибуля. Вона зазвичай збирається у весняний та літній період, але можна знайти її у продажу протягом усього року. Шалот часто використовують для приготування делікатесних страв. Розповідаємо, наскільки від цього змінюється смак та наскільки це важливо.
Шалот може мати одну велику або дві менші цибулини, які з’єднані з коренем і вкриті одним шаром шкірки. Ця шкірка подібна до цибулевої, але зазвичай має світліший колір і більш тонку текстуру, ніж та, що огортає звичайну цибулю.
Колір шалоту може відрізнятися зсередини і ззовні залежно від сорту. Зазвичай шкірка має мідно-рожевий, сірий, золотистий або світло-коричневий відтінок, а м’ясиста частина – блідо-фіолетову і білу або цілком білу.
Який смак у шалоту
Шалот не такий гострий, як сира цибуля або часник. Він має м’який, солодкий, трохи кислий і часниковий присмак, особливо коли їсти його сирим. Він схожий на білу частину зеленої цибулі, а не на ріпчасту.
У чому полягає відмінність між цибулею і шалотом
Як ми вже зазначали, цибуля та шалот — рослини з родини цибулевих. Головна відмінність між ними (окрім смаку) — це будова клітин. Шалот легше і швидше готувати, ніж цибуля, і він швидше карамелізується, надаючи тонкий аромат різним стравам, ніж звичайна цибуля.
Чи можна замінювати звичайну цибулю шалотом і навпаки
У багатьох випадках це можливо зробити без серйозних наслідків. Але якщо ви вирішите використовувати шалот, майте на увазі, що смак буде дещо ніжнішим.
Замість 1 середньої цибулини звичайної використовуйте близько 4 шалотів. Спробуйте цю заміну зі стравами, де вживається карамелізована цибуля і порівняйте, який смак вам більше до вподоби.
Якщо у вас немає шалоту в запасі, можете замінити його солодкою цибулею, червоною цибулею, білими частинами зеленої цибулі або цибулею-пореєм.