Останні новини

Спеції: як зробити їжу смачнішою та кориснішою

- 31 Січня 2024, 16:01

Спеції, прянощі та приправи — це основні складові будь-якої страви. Без них їжа прісна і неапетитна, але якщо додати в неї трохи солі, перцю і лаврового листа, вона одразу стає смачною та пахучою.

Що таке спеції

Загалом, будь-які додатки, зазвичай, в сухому і розчавленому вигляді, можна називати спеціями, але насправді це не зовсім вірно. Спеції відрізняються від прянощів так само як і від приправ. Це поняття різних інгредієнтів, кожні з яких використовуються для своїх цілей. Однак суть спецій та інших схожих на них додатків одна і та ж, а саме, в наданні їжі смакового різноманіття та унікального запаху.

У всіх країнах світу спеціями користуються вже безліч століть. Як тільки той чи інший народ виявляв, що деякі рослини й трави, які знаходяться в їхньому регіоні, мають певний аромат або присмак, то обов’язково починав використовувати їх у своїй традиційній кухні. Саме так спеції та приправи стали невід’ємною частиною всесвітнього кулінарного мистецтва.

Спеції в різних країнах

Різновиди спецій визначають кулінарні смаки народу, географічне положення, кліматичні умови та інші фактори. Завдяки цьому існують, наприклад, грузинські або індійські спеції з найрізноманітнішими якостями, наприклад, гострі, солоні, запашні та інші. З їхньою допомогою кулінарні майстри намагаються компенсувати недоліки у своїй традиційній їжі.

В Азії активно використовують прянощі, щоб надати виразності прісному рису і рибі. Індійські кухарі застосовують спеції як консервант, щоб довше зберігати свіжість продуктів. Саме вони відкрили для всього світу чорний перець, куркуму, мускатний горіх, гвоздику і кардамон. Головними постачальниками спецій є східні та південні регіони, багаті необхідним для цього рослинним світом.

Без спецій не обходиться жодна гідна страва, приготована в тій чи іншій країні. Їх додають як окремо, так і створюють цікаві мікси для посилення смакових і корисних якостей їжі.

Головні відмінності

Ви чудово знаєте, що існують спеції, приправи та прянощі, але в чому їхні відмінності?

Зараз розберемося:

  1. Спеціями називають компоненти рослинного і штучного походження, здатні змінювати смак і консистенцію їжі, але не мають характерного запаху. До них, наприклад, належать цукор, сіль, крохмаль, лимонна кислота та інші.
  2. Приправи роблять смак страви насиченим, а аромат яскравим і приємним. Це може бути томатна паста, гірчиця, солодкий перець, майонез.
  3. Прянощі — рослинний інгредієнт, який отримують із плодів, стебел, коренів або насіння. До них належать перець, лавровий лист, гвоздика, кориця та інші.

Деякі овочі також можна вважати приправами, наприклад, часник, цибулю і селеру. І звісно не забувайте про зелень — кріп, петрушку, руколу, чебрець, кінзу та ін. Спеції в поєднанні з овочами створюють гармонію смаку і чудовий аромат практично кожної страви.

Використання спецій

Спеції — це такий важливий і багатофункціональний продукт, що його додають не тільки до основних страв, а й до солодощів і кави. Як було сказано раніше, кожна країна має свої звичаї щодо використання добавок. Середземноморські та східні приправи більш кислі або солодко-кислі з додаванням овочевих, фруктових соків і вина. Тоді як у Франції полюбляють змішувати спеції з густими соусами на основі борошна, молока, масла і яєць, щоб зберегти та посилювати їхній аромат.

Запам’ятайте кілька простих лайфхаків, які використовують досвідчені кухарі:

  • при готуванні жирних страв, додавайте трохи більше спецій, ніж зазначено в рецепті, бо жир легко поглинає будь-які аромати;
  • сіль навпаки посилює запах, тому в цьому випадку потрібно точно розраховувати кількість інгредієнтів;
  • спеції в зернах додавайте на самому початку готування, щоб вони встигли розкритися;
  • мелені приправи та спеції використовуй за кілька хвилин до готовності страв;
  • насичену прянощами їжу рекомендується з’їдати відразу, інакше під час наступного розігрівання вона втратить запашні властивості.

Користь спецій для здоров’я

До складу сипучих добавок входять мікроелементи, які позитивно впливають на організм, а саме, покращують травлення, підвищують апетит, допомагають шлунку з травленням і усувають бродіння.

Розглянемо які спеції будуть корисні:

  • куркума допомагає боротися з онкологічними захворюваннями, очищає кров і має сечогінний ефект;
  • імбир, фенхель і часник у складі страв і гарячих напоїв зміцнюють імунітет;
  • м’ята і меліса знімають стрес, покращують якість сну і знімають головний біль;
  • гострий перець підвищує артеріальний тиск;
  • фенхель також корисний для жінок, які годують груддю, оскільки він здатний посилити лактацію.

Щоб приправи довше зберігали свої корисні якості, дотримуйтесь правил їх зберігання. Використовуйте герметичні місткості та розташуйте якомога далі від прямих сонячних променів.

5 найкорисніших спецій

Наостанок короткий список найбільш корисних для здоров’я спецій, які завжди повинні бути на вашій кухні:

  1. Імбир — стане в пригоді для лікування ГРВІ, підвищення імунітету, поліпшення травлення і найсмачніших чаїв.
  2. Куркума — регулює рівень холестерину, запобігає серцево-судинним захворюванням, покращує мозкову активність, словом, суперфуд та й годі!
  3. Зіра — буде корисною в разі астми, бронхіту та сезонного кашлю.
  4. Кардамон — сприятливо впливає на роботу серця, а також заспокоює нервову систему.
  5. Фенхель — містить вітаміни K, B, E і має дезінфікуючі, знеболювальні властивості.

Ви можете додавати їх у їжу або робити відвари й вживати по парі столових ложок на день для здоров’я.

По темі