Останні новини

Японська дієта: ефективний спосіб позбутися зайвої ваги

- 25 Січня 2024, 14:01

Багато хто мріє мати таку ж струнку фігуру, як у японок, які виглядають молодо і привабливо незалежно від віку. Це не тільки заслуга генетики, а й наслідок особливого способу харчування.

Японська дієта не втрачає популярності протягом декількох десятиліть. Але її принципи досить суворі. Цей раціон описаний у відомій книзі “Японки не старіють і не гладшають”. Коли бачиш стрункі фігури східних красунь, то хочеш повірити в чудеса жорсткого режиму харчування, який обмежує калорійність та розмаїття.

Але результат вартий того. Японська дієта на 14 днів гарантує втрату ваги до 8 кг, поліпшення стану шкіри та волосся. Давайте з’ясуємо, як досягається швидке скидання ваги та які ризики має таке харчування.

Принципи японської дієти

Одним з принципів є зменшення добового раціону на 20%, або 500 ккал. Японська дієта вимагає як зниження розміру порцій, так і відхід від вуглеводів. Перша вимога необхідна, щоб шлунок став меншим, і в людини пропала звичка переїдати. Другий принцип спонукає організм спалювати жирові запаси, тому зайва вага покидає внутрішню поверхню стегон, живіт, ноги. Меню дієти містить багато білка та не допускає вільностей.

Складати меню можна тільки з обмеженої кількості продуктів:

  • варена або печена без олії курка, телятина, яловичина, кролик;
  • мінтай, хек, путасу, сайда;
  • свіжі не крохмалисті овочі – капуста, кабачки, морква, баклажани, перці, томати, огірки;
  • обезжирені кефір, сир, йогурт, молоко, ряжанка;
  • яблука, груші, хурма, цитрусові;
  • чорна кава, зелений чай, питна вода;
  • яйця (варені або омлет, приготований без олії).

Японська дієта складається тільки з цих продуктів. Не можна замінювати жоден продукт іншим, комбінувати інгредієнти меню на свій смак. Крім того, людина повністю відкидає сіль. Така схема допомагає видалити зайву воду з організму, позбутися набряклості.

Приклади меню

Такі приклади їжі допоможуть скласти здорове харчування:

  • сніданок: чашка зеленого чаю або кави;
  • обід: 50 г сиру, 1 варене яйце і три сирі моркви;
  • вечеря: 200 г яблук або груш.

Система проста і зрозуміла. Головне дотримуватись режиму. Як альтернатива обіду або вечері можна вживати шматочок риби, вареної на пару, і салат з сирих овочів, варену яловичину і склянку кефіру.

Ще один приклад:

  • сніданок: кава і 1 сухар;
  • обід: 200 г кабачка, смаженого на олії (або гарбуза);
  • вечеря: 2 варені яйця, 200 г вареної яловичини, салат зі свіжої капусти і моркви.

Існують різні варіанти ефективної дієти на 7, 14 днів. Але суть та сама – кожна калорія врахована.

Переваги японської дієти

Японська дієта на 14 днів має багато переваг:

  1. Гарантоване схуднення. Дієта з обмеженням сприяє дефіциту калорій. Навіть без фізичного навантаження результат буде помітний.
  2. Профілактика набряклості. Японська дієта, меню має суворі обмеження щодо солоності продуктів. Споживання білка разом з клітковиною стимулює виведення зайвої рідини з організму. Вже за 3 дні набряклість повністю зникне.
  3. Доступність продуктів. Японська дієта підходить навіть пенсіонерам і студентам. Меню дієти не містить дорогих морепродуктів, авокадо і делікатесів.
  4. Бюджетність. Багатьох лякає дорожнеча компонентів дієтичного меню, але це не про японську дієту. Дозволити собі курку, яйця або кабачок може будь-хто.
  5. Боротьба з гіпертонією. Якщо дотримуватись усіх рекомендацій японської системи харчування, то підвищений артеріальний тиск нормалізується без ліків і довгого лікування.
  6. Оптимальний баланс тваринного білка і клітковини. Збалансований раціон з урахуванням сирих овочів позитивно впливає на моторику кишечника. До того ж сирі овочі забезпечують тривале відчуття ситості.

Як правильно завершити японську дієту

Японська дієта – це популярний спосіб схуднути, але ви повинні знати, як правильно і без ризику для здоров’я вийти з неї.

Дієтологи надають такі прості поради для збереження ваги і нормалізації харчування:

  1. Утримуйтеся від солодкого протягом 2 тижнів після закінчення дієти. Не їжте цукерки і цукор у чистому вигляді. Це допоможе вам не набрати зайві кілограми.
  2. Поступово додавайте нові продукти: 1 продукт на день. Починайте з овочів, що містять крохмаль, і поступово вводьте різні сорти м’яса.
  3. Їжте все, що вам подобається, але в малих порціях. Інакше ви розтягнете свій шлунок великою кількістю їжі.
  4. Споживайте висококалорійну їжу тільки в першій половині дня. Це необхідний крок для схуднення.
  5. Ведіть активний спосіб життя. Робіть помірні фізичні вправи, ходіть пішки, плавайте. Це сприятиме прискоренню обміну речовин, покращенню фігури і зміні настрою. Мінімальна фізична активність – 40 хвилин на день.

Недоліки японської дієти

Східне харчування, як і будь-яка інша дієта, має свої слабкі сторони.

Опоненти схуднення вказують на такі мінуси:

  1. Сильний голод. Кількість калорій і їжі обмежена. Поки шлунок не адаптується до меншого об’єму їжі, фізично важко не думати про їжу між прийомами.
  2. Швидка втома. Це особливо стосується людей, які займаються розумовою працею. Звичайні солодощі швидко насичують мозок глюкозою і підвищують енергію. На японській дієті цього немає. Тому перші 3 дні люди часто скаржаться на проблеми з увагою.

Крім мінусів, є і протипоказання до японської дієти:

  • вагітність і годування груддю;
  • захворювання ШКТ (особливо виразка, гастрит, коліт, запалення печінки і жовчного міхура);
  • хвороби нирок.

Протипоказання до японської дієти – сигнал про те, що краще спробувати інші методи схуднення. Наприклад, точно визначити свою потребу і споживати денну норму калорій, не перевищуючи калорійність раціону.

По темі