Корисні альтернативи звичним продуктам: смачно і корисно
Якщо ви хочете поліпшити своє харчування, не потрібно раптово змінювати свій раціон. Краще поступово замінювати деякі продукти, які можуть бути шкідливими, на ті, які мають більше користі. Так ви зможете легше адаптуватися до здорового меню, не відмовляючись від смачних альтернатив.
Чим замінити чипси
Коли нам сумно або ми зосереджені на чомусь, наприклад, на роботі за комп’ютером або на дивані, ми часто хочемо щось посмакувати. Але магазинні чипси — це не найкращий вибір. У одній пачці може бути майже 1000 ккал! І після неї ви, скоріш за все, не втамуєте свій голод. А якщо ви ще додасте до чипсів горішки й пиво, то за кілька годин ви перевищите свою денну норму калорій.
Що робити
Сушіння овочів і фруктів — це старовинний і корисний метод консервації. Якщо ви любите чипси, спробуйте купити більш здорові варіанти. Наприклад, чипси з овочів або фруктів (але не забувайте: вони містять багато вуглеводів!)
Якщо ви хочете зробити ще більш здорову заміну, приготуйте чипси вдома. Для цього тоненько наріжте будь-які овочі за допомогою овочечистки. Можна взяти картоплю, селеру, моркву, буряк. Потім сушіть їх у духовці при температурі 50–80 градусів близько 2–3 годин або використовуйте дегідратор.
Чим замінити молоко
В останні роки багато людей вирішили відмовитися від молока та молочних продуктів. Деякі вважають, що сучасне молоко містить антибіотики й гормони. Інші — що дорослі люди не можуть перетравлювати молоко й не повинні його пити.
Насправді Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати молоко та молочні продукти щодня в помірних кількостях, оскільки вони дуже цінні. Винятком є ті люди, які мають алергію на білок або не перетравлюють лактозу. Але вони можуть купувати молочні продукти та молоко без лактози. Головне, щоб вони були якісними.
Але якщо ви не хочете пити молоко, ви все одно можете мати збалансований раціон. Якщо вам потрібно замінити молоко як продукт, але ви не хочете відмовлятися від таких смаколиків, як лате або йогурт, ви можете обрати альтернативи.
Що можна пити замість коров’ячого молока
Нині ви можете не помітити відсутність молока в своєму раціоні. На полицях магазинів є багато рослинних варіантів: соєве, кокосове, мигдальне – це найпопулярніші види рослинного молока. Вони можуть мати незвичний смак, але вони добре підходять для приготування кави та додавання до вівсянки.
Якщо ви не хочете платити за магазинні аналоги, ви можете зробити молоко самі з будь-яких горіхів і насіння. Спробуйте замочити протягом кількох годин будь-який із варіантів: сирі мигдальні горіхи, мак, кунжутне насіння. Потім змішайте з водою та процідіть. Молоко готове! Вживайте його одразу, бо воно може розшаруватись.
Чим замінити м’ясо
М’ясо — це дуже корисний харчовий продукт, але багато хто вважає, що воно шкодить здоров’ю. Воно може бути небезпечним для вас, якщо ви споживаєте занадто багато насичених жирів (вони є у всіх продуктах тваринного походження, кокосовій та какао-олії). Також, якщо ви їсте забагато білків, які не встигають перетравлюватися.
Якщо ви хочете тримати м’ясо в своєму меню, але зробити його легшим і здоровішим, спробуйте робити вегетаріанські дні. У ці дні ви можете їсти інші продукти тваринного походження або спробувати відмовитися від них.
Якщо ви часто їсте м’ясні та ковбасні вироби: копчені, шинку, ковбаси та сардельки, то в цьому випадку й офіційна медицина може вас розчарувати. У цих виробах забагато солі та насичених жирів. Припускається, що існує зв’язок між надмірним споживанням цих продуктів та виникненням деяких видів раку. Тому краще обмежити їх взагалі або їсти на великі свята.
Що можна їсти замість м’яса в вегетаріанські дні
Як і з рослинним молоком, для м’яса сьогодні є багато альтернатив. Наприклад, соєві продукти, котлети з бобових, грибні бургери з буряковим соком, який імітує м’ясний сік, і таке інше. Огляньте асортимент та пробуйте те, що вам подобається. Не очікуйте, що отримаєте абсолютно такий самий смак. Це швидше можливість спробувати щось нове, незвичне та відхилитися від звичного стандарту.
Якщо ви ніяк не можете жити без копченостей, спробуйте висушити тонкі шматочки м’яса так само, як чипси. При цьому можна використовувати спеції, щоб зменшити кількість солі. Підсушіть його в духовці або дегідратором до бажаної структури — отримаєте в’ялене або сушене м’ясо.
Що можна використовувати замість цукру
Шкода доданих цукрів, мабуть, уже не потребує обговорення. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує зменшувати їхній зміст до невеликої кількості — 5% від вашого добового калоражу. Для дорослої людини це приблизно 25 г цукру, або одна столова ложка.
Може здатися, що це досить багато і ви не споживаєте такої кількості. Але насправді його можна накопичити навіть якщо вдома ви не додаєте цукор до страв. Багато готових продуктів, які ми беремо з полиць магазинів або їмо в ресторані, містять додані цукри. Причому це не завжди тільки солодкі продукти: цукор додається до соусів, дієтичних продуктів, ковбас і сосисок, консервованих продуктів, напівфабрикатів, супів-пюре.
Що можна вживати замість цукру в щоденному раціоні
Тут потрібно подумати, наскільки радикально ви готові позбуватися від цукру. Якщо ви не проти залишити деяку його кількість, але в цілому хотіли би знизити вживання, тоді найкращий спосіб — фрукти. Вони містять натуральні цукри й харчові волокна, які допомагають затримувати їхнє засвоєння. З такими фруктами, як фініки, родзинки, курага, банани можна робити цукерки, випічку, желе і багато інших солодких страв.
Натуральні сиропи — мед, сироп топінамбура, агави, кленовий — містять велику кількість фруктози, моносахариду, який вважається однією з причин ожиріння. Тому використовуйте їх у дуже обмежених кількостях.
Якщо ж ви вирішили позбутися по максимуму від цукру, найкраще підійдуть такі натуральні замінники, як стевіозид та еритрит. З них виготовляють і комплексний замінник, який за своєю структурою та смаком дуже схожий на цукор.