Останні новини

Каперси: секрети смаку та користі

- 19 Січня 2024, 15:01

Каперси — це незібрані квіти рослини, яка називається каперсник. Раніше вона росла тільки на півдні Європи і в Азії, а тепер її культивують у всьому світі. Бутони каперсника схожі на маленькі зелені оливки за формою і розміром. Їх їли ще в Давній Греції як закуску.

100 г консервованих каперсів містять:

  • 23 ккал;
  • 2 г білків;
  • 5 г вуглеводів;
  • 0,9 г жирів.

Чому каперси корисні

Каперси мають гострий і дещо гіркий смак. Вони нагадують гірчицю, бо в них є гірчична олія.

Цей продукт має властивості, які допомагають боротися з цукровим діабетом і вільними радикалами. Він також містить фосфор, кальцій, холін, мідь, залізо, йод, калій, марганець, натрій і вітаміни С, А, Е, РР, К, В1, В2, В6.

Каперси сприяють здоров’ю жіночих органів, запобігають онкологічним захворюванням яєчників і матки.

Каперси містять багато клітковини, яка поліпшує травлення і насичує організм. Крім того, в них є вітамін А, який робить волосся, нігті і шкіру красивими.

Каперси — це дуже корисний продукт для чоловіків. Вони підтримують опорно-рухову і м’язову системи. Також вони допомагають серцю і судинам працювати краще і знижують ризик серцевих захворювань.

Каперси також добрі для дітей, бо в них є кальцій і фосфор, які зміцнюють кістки і м’язи. Цей продукт також стимулює роботу мозку. Але треба бути обережним і давати каперси дітям не раніше, ніж в 3 роки, і в невеликих кількостях. Може бути алергія на каперси.

Кому не можна їсти каперси

Зазвичай каперси не рекомендують людям з хронічними хворобами. Каперси, які засолили або замаринували, містять багато натрію, тому їх не можна їсти людям з проблемами з серцем і судинами.

Якщо їсти каперси занадто багато, то можуть бути набряки і підвищення тиску. Тому каперси не можна їсти людям з хворобами сечостатевої системи, нирок. Також вони можуть викликати загострення хвороб шлунка і кишок.

Деякі люди можуть мати алергію на каперси або індивідуальну непереносимість цього продукту.

Як вибрати і зберігати каперси

Свіжі каперси дуже гіркі, тому їх їдять тільки після того, як засолять або замаринують. Коли ви купуєте каперси, то дивіться на розмір бутонів. Чим менші вони, тим смачніші. Також дивіться на те, де виробили каперси. Найкращі каперси — це ті, які виробили в Італії або Греції. Купуйте каперси в скляних банках з герметичною кришкою. Маринад має бути прозорим, а не мутним.

Каперси — це унікальний продукт, який не можна замінити нічим іншим. Але якщо ви хочете, то можете додати до маринаду або соусу зелені оливки, мариновані огірки, гірчичне масло. Але тоді смак буде не такий, як з каперсами.

З чим їдять каперси

Каперси мають мало калорій, але їх треба їсти обережно, бо в них багато солі. Найпростіше — це додати каперси до соусу. Наприклад, вони роблять соус тартар незабутнім. Каперси підкреслюють смак вегетаріанських страв. Їх можна їсти з помідорами, анчоусами, оливками, лимоном.

Каперси добре поєднуються з рибою і м’ясом. Наприклад, ви можете додати їх до супу, ікри, салату з овочів. А ще вони смачні з копченим лососем. Додати каперси можна навіть до звичайного пюре.

По темі