Кісточки мандаринів: їсти чи не їсти
Мандарини — це смачні та ароматні фрукти, які можуть мати або не мати кісточок. Багато хто не любить мандарини з кісточками та намагається купувати фрукти без них.
Чи можна їсти мандарини з кісточками
Кожному хоч раз доводилося їсти мандарини, апельсини з дрібними кісточками. І нічого страшного не ставалося. Існує думка, що мандаринові кісточки можуть бути корисними для вашого здоров’я. Вони містять вітаміни B17 і C, магній, кальцій, ефірні олії, які мають позитивний ефект на ваш організм.
Калій і натрій, які є в мандаринах, допомагають підтримувати нормальний кров’яний тиск. Вітаміни групи C і B, а також глікозиди, які є в кісточках, поліпшують роботу серця і запобігають таким захворюванням, як ішемія, інфаркт, інсульт, атеросклероз.
Крім того, поліфеноли, які є в кісточках мандаринів, можуть зупиняти або уповільнювати симптоми раку.
Калій і фолієва кислота, які є в мандаринах, сприяють гарному настрою і стабільності нервової системи. Якщо ви відчуваєте депресію, апатію або просто сум, то спробуйте з’їсти мандарини з кісточками.
Мандарин і його кісточки — це джерело антиоксидантів, які нейтралізують і виводять вільні радикали, які утворюються в результаті метаболізму. Але не забувайте, що все повинно бути в міру.
Кісточки мандаринів можуть бути корисними, якщо ви з’їдаєте їх в невеликій кількості. Достатньо з’їсти кілька кісточок на день, щоб отримати користь. Якщо ви з’їдаєте занадто багато кісточок, то можете отруїтися.
Кому не можна їсти мандаринові кісточки
Мандаринові кісточки краще не їсти людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту — гастритом, гастродуоденітом, виразковою хворобою. Через те, що щільна структура кісточки дратує слизову оболонку, вони можуть спровокувати загострення таких захворювань.
Окрім того, в кісточках є органічна кислота, яка може бути токсичною, якщо ви з’їдаєте їх у великій кількості.