Користь зелені: відповідь дієтологині
Зелень — це незамінна складова при створенні смачних і легких салатів, супів і закусок. Експерти стверджують, що зелень слід споживати кожен день і в незвареному вигляді, адже так вона найбільше вигідна. Дієтологиня Світлана Фус розповіла про переваги зелені, як часто її слід їсти і як правильно обробити зелень.
Які корисні властивості має зелень
“Зелень відома тим, що в ній багато фолієвої кислоти (вітаміну В9), вітаміну К, каротиноїдів (зокрема бета-каротину та лютеїну), хлорофілу та клітковини”, — стверджує дієтологиня.
Щоб отримати найбільшу користь від зелені, слідкуйте за простими правилами: якщо ви хочете додати зелень до супу або іншої страви під час готування, зробіть це за 5-10 хвилин до кінця варіння.
Як часто слід їсти зелень
“Зелень рекомендується вживати з кожною їжею. Наприклад, листковий салат. Він може бути основою для будь-якого овочевого салату або зеленого смузі. Великі листки можна використовувати для приготування ролів з різними начинками або в сендвічах з цільнозернового хліба!”, — поділилася Фус.
Як правильно обробити зелень перед споживанням
Варто зазначити, що рання зелень, імовірно, містить нітрати і пестициди, що може налякати вас. Можна позбутися нітратів, якщо замочити зелень у холодній воді на півгодини, але, на жаль, при цьому способі водорозчинні вітаміни (вітамін С, вітаміни групи В, зокрема фолієва кислота, нікотинова кислота) частково виводяться з рослини.
“Щоб зменшити кількість пестицидів, обов’язково промийте зелень під струменем води. Адже пестициди часто знаходяться на листі. Це також захистить вас від ризику інфікування різними гельмінтами та токсоплазмами”, — зробила висновок фахівчиня.