Може нашкодити: дієтологи розповіли, скільки сиру можна їсти
Багато людей не можуть уявити собі дня без сиру, який міститься в багатьох наших улюблених стравах. Проте, в усьому має бути міра. Американські дієтологи розповіли, скільки можна їсти сиру, та що буде, якщо його з’їсти забагато.
Лікар-дієтолог Алексіс Ньюман зазначила, що сир багатий на білок, насичені жирні кислоти, кальцій, фосфор і вітаміни А, В12 та D. А значить він може бути частиною здорового раціону. Однак, зловживати сиром не варто, включаючи в свій раціон й інші продукти, багаті на поживні речовини.
Доктор медичних наук, дієтолог Алекс Касперо, розповіла, що їсти багато сиру кожного дня не слід.
– Насичені жири в раціоні повинні становити менше 10% від загальної кількості калорій, – зазначила дієтолог. – Тому, якщо харчування вже багате такими жирами, то додавання більшої кількості сиру, швидше за все, матиме негативний вплив на здоров’я, особливо на серцево-судинну систему. Сир краще додавати в ту дієту, яка багата на рослини і містить менше насичених жирів, тоді вплив буде нейтральним або навіть злегка позитивним через доданий кальцій.
Дієтолог Алексіс Ньюман додала що сир може навіть допомогти схуднути. Наприклад, якщо додати його до здорового перекусу, адже він добре насичує і допоможе запобігти переїданню, але треба не забувати підтримувати дефіцит калорій.
Що станеться якщо з’їсти занадто багато сиру
- Проблеми з травленням
Через високий вміст жиру та низький рівень клітковини в сирі надмірне його споживання може спричинити низку захворювань травлення, зокрема: запори і метеоризм. Вживання великої кількості сиру протягом тривалого часу може призвести до хронічних запорів.
- Запалення
Казеїн – білок, що міститься в коров’ячому молоці, викликає ряд захворювань у багатьох людей. Це може навіть сприяти запаленню в організмі. Симптоми включають: проблеми з травленням, проблеми зі шкірою або біль у суглобах.
- Печія
Сир також може викликати печію. Високий вміст жиру в цьому продукті може розслабити м’язи, які природним чином перешкоджають зворотному потоку шлункової кислоти в стравохід, що є коротким шляхом до відчуття печіння.
- Проблемна шкіра
У деяких людей гормони, присутні в молочних продуктах, можуть стимулювати вироблення шкірного сала і сприяти закупорці пір, а отже, збільшувати утворення гнійних прищів – не тільки на обличчі, але й на всьому тілі.
- Більший ризик раку
На думку фахівців з Комітету лікарів відповідальної медицини, вживання великої кількості сиру може сприяти більшому ризику розвитку раку, особливо раку молочної залози, через гормони, що містяться в коров’ячому молоці.