Цинк в організмі людини: його функції та в яких продуктах міститься
Цинк, поряд із залізом, є одним із найважливіших мікроелементів, необхідних для нормального функціонування організму. Коли зима стрімко наближається, а сезон застуд та грипу набирає обертів, варто подбати про відповідну дієту, збагачену цинком. Цей елемент бере участь і часто навіть відіграє ключову роль у багатьох важливих життєвих процесах.
Функції цинку в організмі
Цинк має багато цінних властивостей:
- підтримує наш імунітет, оскільки прискорює дозрівання Т-лімфоцитів, тобто ключових клітин нашої імунної системи, які впливають на клітинну відповідь організму,
- бере участь у загоєнні ран,
- істотно впливає на правильний розвиток плода і дитини,
- впливає на правильний синтез ДНК,
- покращує стан шкіри, волосся і нігтів,
- необхідний для правильного функціонування органів чуття,
- допомагає підтримувати правильні когнітивні функції,
- регулює вироблення інсуліну в підшлунковій залозі,
- покращує роботу щитовидної залози,
- бере участь в мінералізації кісток,
- сприяє стабілізації артеріального тиску,
- впливає на підтримку належного кислотно-лужного балансу,
- підтримує правильне функціонування ферментів, що відповідають за вуглеводний обмін,
- відповідає за відчуття дихання і нюху,
- має протиракові властивості.
Добова норма споживання цинку
Мінімальна добова потреба в цинку становить 5 мг. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує щоденне споживання цинку приблизно від 15 до 20 мг для дорослої людини. Трохи вищі дози рекомендуються для вагітних і годуючих жінок, а також для дуже фізично активних людей.
Проте, щоб цинк міг виконувати свої основні функції в зростаючому організмі та розвитку дітей, його рівень у добовому раціоні має становити від 3 до 11 мг залежно від віку та статі.
Дефіцит цинку
Про дефіцит цього елемента може свідчити часта втомлюваність, сонливість і відсутність апетиту. Також можливі розлади нюху та зору, а також зниження імунітету. Крім того, виникають проблеми з випаданням волосся, а нігті стають більш ламкими. Дефіцит цього мікроелемента також може призвести до розладів пам’яті у літніх людей, а також до імпотенції або навіть безпліддя у чоловікі .
Наслідки дефіциту цинку у дітей можуть бути особливо важкими. Типовими симптомами недостатнього надходження цинку у дітей є ураження шкіри, діарея, втрата апетиту, випадання волосся та навіть затримка росту чи розвитку.
Від дефіциту цинку може страждати до 30% населення світу. Це в першу чергу спричинено неправильним харчуванням або захворюваннями, які призводять до порушення його засвоєння, включаючи серповидно-клітинну анемію, целіакію та хворобу Крона.
В яких продуктах є цинк
Цинк міститься в багатьох продуктах тваринного і рослинного походження, таких як:
- м’ясо і риба,
- устриці,
- свиняча печінка,
- яйця,
- насіння соняшника,
- гарбузове насіння,
- темний шоколад,
- гречана крупа,
- печериці,
- вівсяні висівки,
- тофу,
- какао,
- бобові.
Пам’ятайте, що передозування цього мікроелемента не приносить користі нашому здоров’ю. Його надлишок може накопичуватися в печінці і знижувати концентрацію корисного холестерину, тобто ЛПВЩ, а також викликати нудоту або діарею .
Гострі симптоми отруєння цинком включають біль у животі, нудоту, зниження апетиту, діарею та головні болі.