Суперфуд із Азії: які корисні властивості мають ягоди годжі
Завдяки вмісту полісахаридних комплексів, ягоди годжі мають антиоксидантні властивості. Вони уповільнюють процес старіння і допомагають запобігти раку, підтримують імунітет і пам’ять, знижують рівень глюкози в крові. Крім того, вони мають протизапальні та противірусні властивості.
Корисні ефекти плодів годжі відомі та пропагуються традиційною китайською медициною вже понад дві тисячі років. Це оранжево-червоні плоди довжиною близько 1-2 см. Їх збирають влітку і восени, а потім сушать у тіні. На наступному етапі плоди годжі піддаються впливу сонячного світла, поки їх шкірка не стане сухою і твердою, зберігаючи при цьому м’яку м’якоть. Ягоди найчастіше вживають у вигляді сушених або сирих (вони можуть нагадувати журавлину своїм солодко-терпким смаком ). Їх також можна переробляти на соки, вина, настоянки або чаї. Їх споживання повинно коливатися в межах 5-12 г на добу.
Властивості ягід годжі
Інгредієнти, відповідальні за сприятливий вплив плодів годжі, включають: полісахаридні комплекси, до складу яких входять: ксилоза, арабіноза, маноза, рамноза, глюкоза. Окрім згаданих цукрів, є також численні амінокислоти. Інші сполуки, що містяться в ягодах, включають: каротиноїди (звідки походить колір плодів), наприклад, зеаксантин, β-каротин; флавоноїди : кемпферол, кверцетин , мірицетин; ефірне масло;
жирні кислоти, наприклад, лінолева, міристинова; амінокислоти (переважно пролін ), таурин; мінерали: цинк , залізо, кальцій, мідь, фосфор, селен; вітаміни: B 1 , B 2 , B 6 , E, C; органічні кислоти: яблучна, шикімовая, фумарова, лимонна.
Плоди годжі мають такі ефекти:
- уповільнення процесів старіння клітин,
- запобігання розвитку раку,
- стимуляція секреції інсуліну, зниження рівня глюкози в крові,
- стимуляція імунної системи,
- зниження рівня ліпідів,
- покращення здатності до навчання та запам’ятовування,
- противірусну, протизапальну.
Побічні ефекти від ягід
Споживання занадто великої кількості плодів годжі може призвести до побічних ефектів, таких як алергічні або анафілактичні реакції. Їх появу викликає атропін – токсичний алкалоїд, який міститься у фруктах. Занадто часте вживання продуктів з плодів годжі також може викликати діарею , слабкість і коліки.