Азот в організмі людини: навіщо він потрібен і в яких продуктах міститься
Існують елементи, які необхідні для нормального функціонування організму, включаючи кисень, водень, вуглець і азот. В останні роки інтерес до азоту та його сполук зріс. Якими властивостями володіє цей елемент і як він впливає на організм?
Властивості азоту
Нітроген, елемент із символом N, існує у вільному стані у двоатомній формі, утворюючи газ. Він є основним компонентом повітря і утворює численні органічні та неорганічні сполуки – кислоти, оксиди та солі. Крім того, азот є важливим компонентом білків, будівельних клітин організму, пептидів, нуклеїнових кислот і нейромедіаторів.
Оксид азоту в організмі
Азот у поєднанні з киснем створює оксид азоту, який також необхідний для нормального функціонування організму. Оксид азоту невеликий за розміром і легко проходить через клітинні мембрани, а також:
- безпосередньо впливає на кровообіг і передачу нервових імпульсів;
- відповідає за розширення кровоносних судин, які були звужені, наприклад, внаслідок атеросклерозу;
- сприяє утворенню нових, дрібних кровоносних судин;
- знижує згортання крові;
- покращує пам’ять.
Джерела азоту та його оксидів
Природним джерелом азоту для організму є продукти, що містять амінокислоти, які будують білки в тваринних і рослинних організмах, такі як: риба, м’ясо, яйця, молочні продукти, морепродукти, бобові, насіння, насіння пшениці, горіхи.
У свою чергу, джерелами оксиду азоту, а точніше L-аргініну, необхідного для його синтезу, є: шпинат, рукола,
редька, капуста, кріп, листя салату, буряк.
Азот і оксид азоту не слід плутати з популярними нітратами, що використовуються для консервації м’яса, які шкідливі для організму.
Симптоми дефіциту та надлишку сполук азоту
Дефіцит азоту зустрічається дуже рідко. Це може виникнути у людей, які споживають дуже мало білка. Симптоми, які можуть викликати занепокоєння, включають ламке волосся та його випадання, уповільнене загоєння ран, м’язову слабкість і атрофію.
Основною причиною надлишку сполук азоту є ниркова недостатність при споживанні великої кількості білка.
Щоб підтримувати належний рівень азоту в організмі, слід контролювати кількість споживаного білка (1 г на кг ваги). Варто пам’ятати, що куріння порушує механізм дії аргініну.
Роль оксиду азоту в організмі спортсменів
Оксид азоту відіграє ключову роль у покращенні фізичної здатності організму, наприклад, покращуючи оксигенацію м’язів, покращуючи кровопостачання та живлення. Тому оксид азоту дуже важливий для людей, які займаються спортом.
Найвища концентрація оксиду азоту в сироватці крові з’являється приблизно через 2 години після вживання – тому помилково вживати продукти, що містять оксид азоту, безпосередньо перед тренуванням.
Час розпаду становить близько 24 годин, тому в разі ранкових тренувань добавку можна приймати ввечері. Хорошим джерелом оксиду азоту є сік буряка, імбиру, яблука та лимона.
Азот і оксид азоту відіграють ключову роль в організмі. Щоденне вживання продуктів, багатих білками, а отже і азотом, покращить працездатність, концентрацію та кровообіг.