Останні новини

Природній антиоксидант із Індії: чим корисний кунжут для нашого організму

- 02 Вересня 2023, 13:09

Індійський кунжут популярний серед прихильників здорового способу життя і стрункої фігури завдяки високій харчовій цінності, привабливому смаку, і широкій доступності в магазинах. Та чим він такий корисний?

Вплив кунжуту на здоров’я

Споживання насіння кунжуту та продуктів з них може призвести до підвищення концентрації ферментативних і неферментативних антиоксидантів, а також до зниження рівня маркерів окисного стресу.

Регулярне включення насіння кунжуту в раціон може викликати зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску і зниження концентрації тригліцеридів у сироватці крові.

Насіння кунжуту належать до продуктів, які характеризуються найвищою концентрацією лігнанів серед усіх доступних харчових продуктів. Лігнани належать до групи поліфенольних сполук, які мають хімічну структуру, подібну до стероїдів, і називаються фітоестрогенами.

Висока частота споживання їжі, багатої на лігнан, може захистити від серцево-судинних захворювань і деяких видів раку, особливо раку молочної залози у жінок у постменопаузі та колоректального раку.

Крім того, природні лігнани в насінні кунжуту:

  • регулюють метаболізм жирних кислот,
  • пригнічують всмоктування і біосинтез холестерину,
  • покращує функції печінки,
  • знижують артеріальний тиск,
  • знижують концентрацію маркерів оксидативного стресу та запального процесу,
  • модулювати імунітет організму,
  • уповільнюють процеси старіння.

Насіння кунжуту багаті омега-6 жирними кислотами (співвідношення омега-6 до омега-3 становить 57:1), вони також містять біоактивні фітохімічні речовини з потужними протизапальними та антиоксидантними властивостями, які значною мірою врівноважують несприятливий запальний ефект.

Який сорт кунжуту обрати

Насіння чорного кунжуту коштує дорожче білого, оскільки вважається, що воно має вищу поживну цінність і, отже, більш корисне для здоров’я. Однак точні відмінності в складі окремих поживних речовин між чорним і білим кунжутом досі не повністю вивчені. Відомо, що сорт чорного кунжуту містить більшу кількість усіх фенольних сполук і лігнанів, завдяки чому він характеризується високим значенням ORAC, а отже, відмінною здатністю поглинати активні форми кисню. Тому варто включати в раціон помірні кількості всіх сортів кунжуту (наприклад, 1 столову ложку будь-якого насіння кунжуту як добавку до салату), щоб підтримувати бажану різноманітність тижневого меню.

По темі