Чим корисна сочевиця
Сочевиця – бобова культура, яка позитивно впливає на наше здоров’я. Вона містить білок і вуглеводи, які забезпечують організм енергією і в той же час не призводять до стрибків інсуліну. Крім того, вона містить: фолієву кислоту, калій, ненасичені жирні кислоти і клітковину.
Сочевиця може бути різних кольорів: червоного, зеленого, чорного, жовтого та коричневого.
Кожен з них має різний смак і відрізняється за органолептичними властивостями та харчовою цінністю. Червона сочевиця є найпопулярнішою.
Користь сочевиці
Насіння червоної сочевиці в 100 г сухого продукту мають стільки ж білка, скільки і м’ясо. Однак не варто ставити знак рівності між цими джерелами білка, оскільки біодоступність, а також наявність амінокислот у них істотно відрізняються. З біохімічної точки зору їжа тваринного походження є кращим джерелом білка. Сочевиця містить частково неповноцінний білок, тому рекомендується різноманітне меню, яке повинно додатково враховувати відсутні амінокислоти, наприклад, при вживанні злакових продуктів. Це особливо важливо для веганів, в раціоні яких немає продуктів тваринного походження.
Ще одним компонентом сочевиці є вуглеводи. Завдяки складній структурі та наявності інших інгредієнтів вони забезпечують організм енергією, не викликаючи стрибків інсуліну. Тому сочевицю особливо рекомендують людям з інсулінорезистентністю. Крім того, вона містить невелику кількість ненасичених жирних кислот і клітковини, завдяки чому страва на основі сочевиці насичує.
Найважливішими мікро/макроелементами сочевиці є фолієва кислота, тобто вітамін B9 (2 мг/100 г продукту) і калій (670 мг/100 г продукту). Фолієва кислота відповідає за регуляцію росту і функціонування клітин, позитивно впливає на нервову систему і мозок. Прийом вітаміну B9 рекомендований вагітним жінкам, оскільки він знижує ризик пошкодження нервової трубки плода. Калій є надзвичайно важливим компонентом у харчуванні, оскільки він є антагоністом натрію і сприяє зниженню його рівня (його надлишок в нашому організмі виникає через споживання великої кількості солі). Калій також відповідає за правильну роботу нервової та м’язової систем.
Середня харчова цінність 100 г сухого насіння сочевиці:
- енергетична цінність – 340 ккал,
- білки – 25 г,
- вуглеводи – 49 г,
- жири – 3 г,
- клітковина – 9 г.