Останні новини

Гірка, проте корисна: властивості та застосування чорної редьки

- 29 Липня 2023, 11:07

Чорна редька, культивована у всьому світі, використовується в народній медицині та косметології. Має жовчогінну дію і підтримує роботу печінки, тому використовується при розладі травлення. Завдяки вмісту глюкозинолатів вона також може знизити ризик розвитку раку.

Властивості чорної редьки

Чорна редька багата сполуками з групи глюкозинолатів, але також містить вітаміни С, В1, В2, РР, калій, магній, фосфор, залізо.

В свіжій редьці містяться глюкозинолати, які допомагають запобігти утворенню пухлинних змін. Сполука індол-3-карбінол, яка запобігає раку шийки матки та ендометрію. Глюкозинолати та їх похідні також виявляють антиоксидантні властивості.

Екстракти, отримані з чорної редьки, мають дію:

  • діуретик,
  • жовчогінний і жовчогінний засіб,
  • діастолічний,
  • детоксикація,
  • вітрогонний засіб,
  • протиревматичний,
  • протизапальну.

Застосування чорної редьки

Сухий екстракт із сировини входить до складу комплексних препаратів жовчогінної та діастолічної дії на жовчний міхур. Препарати з чорною редькою застосовують при розладах травлення і проблем, пов’язаних з порушенням функції печінк.

Використовують чорну редьку і в косметології. Екстракт чорної редьки є поширеним інгредієнтом шампунів, лосьйонів і кондиціонерів для волосся. Зменшує жирність волосся і стимулює цибулини, тому використовується як допоміжний компонент при періодичному посиленому випаданні волосся. Сік чорної редьки має протисеборейну дію, освітлює шкіру, стимулює кровообіг і має протимікробні властивості, завдяки чому його використовують при юнацькій вугровій хворобі.

Побічна дія редьки

При дуже великому споживанні глюкозинолати можуть викликати мутації та зоб у щитовидній залозі. Ці сполуки також містяться в інших рослинах родини хрестоцвітих, таких як білокачанна, червонокачанна, китайська, цвітна капуста, брокколі, кольрабі та брюссельська капуста. Людям із захворюваннями щитовидної залози не слід споживати ці овочі в надлишку, тому що при великому дефіциті йоду в організмі вони можуть спричинити утворення зоба.

По темі