Скакалка: як правильно стрибати і яку вибрати

Скакалка – простий пристрій, який допоможе спалити зайвий жир і покращити загальний стан. Всього кілька хвилин стрибків значно прискорюють пульс. Підраховано, що 30-хвилинний сеанс стрибків спалює приблизно 300–400 калорій. Це чудовий спосіб розігріти м’язи та суглоби перед тренуванням. Борці та боксери використовують його роками.

Переваги стрибків на скакалці

Стрибки покращують загальний стан організму, координацію рухів, гнучкість тіла та працездатність. Допомагають розігріти гомілковостопний суглоб, який є однією з найбільш вразливих анатомічних структур, які беруть участь у русі. Завдяки тому, що при стрибках артеріальний тиск значно підвищується, це зменшує ймовірність дрібних закупорок в судинах. У довгостроковій перспективі знижується ризик інфаркту та будь-яких захворювань, пов’язаних із серцево-судинною системою.

Важливо виконувати вправи регулярно. Ви можете почати з двох 15-хвилинних тренувань на тиждень і з часом збільшувати темп і кількість тренувань.

Види скакалок

Вибираючи скакалку варто звернути увагу на кілька основних параметрів, таких як довжина і тип ручок. Ідеальна довжина – від ніг власника до області пахв. Ручки, в свою чергу, повинні добре лежати в руці і не викликати пухирів. Найдешевші моделі скакалок доступні за дуже низькою ціною і зазвичай призначені для дітей. Якщо цей пристрій планується використовувати для щоденних тренувань, варто інвестувати в трохи кращу модель. Наприклад, скакалку з лічильником, яка допомагає стежити за вашим тренуванням.

Скакалка з лічильником

Як займатися зі скакалкою

Перед початком стрибків на скакалці необхідно розігріти суглоби кистей і рук. Для цього потрібно сплести руки і робити динамічні, кругові рухи вперед-назад. На початку розминки темп повинен бути повільним і поступово збільшуватися. Починаючи з найвищої інтенсивності, підвищується ризик болю в м’язах і травм. Поверхня, на якій ви стрибаєте, не повинна бути занадто твердою. Це підвищує ризик розтягнення суглобів через досить жорстке приземлення. Найкраще це робити на галявині або на м’якому килимі. Якщо це робиться в тренажерному залі або на бетоні, не можна забувати про взуття, яке амортизує стрибки.

Щоб наслідки стрибків були помітні швидше, а травми були мінімізовані, потрібно пам’ятати про правильну техніку стрибків. Для цього зберігайте поставу прямо, лікті тримайте щільно притиснутими до тіла (злегка зігнутими), м’язи живота напружте. Стрибки повинні бути легкими, а приземлення на ноги м’яким. Рухатися повинні лише зап’ястки та руки, тому що саме вони змушують скакалку рухатися. Якщо ви освоїте класичні стрибки, з часом можете пробувати різні комбінації, наприклад, вісімки.

Кому не можна використовувати скакалку

Стрибки доступні практично кожній здоровій людині в будь-якому віці. Однак існують деякі обмеження для людей, які мають хронічні проблеми з болем у суглобах і поганою структурою кісток. Така фізична активність може бути проблематичною для людей, які страждають ожирінням, проблемами кровообігу або гострою серцевою недостатністю.