Смачний та корисний чай: як правильно зібрати та засушити липу

Середина червня – початок липня – оптимальний час для збирання липи. Адже чай саме з цією квіткою – один з найкорисніших і найсмачніших напоїв. Проте є деякі правила для її збирання і зберігання.

Як збирати липу

Липа цвіте не більше 2 тижнів, саме в цей період требі її збирати. Бо, якщо вона не дозріла, чай буде замість червонного, блідий, а якщо липа перезріла, то отримаєте коричневу суміш замість гарного чаю. Обирати треба квітки, які розкрилися та ті, які от-от розкриються, тобто у фазі бутонізації. Важливо обирати квітки разом із приквітками (напівпрозорим листом).

Як правильно сушити

Зібрану липу викладіть на папір чи тканину, зверху накрийте марлею або папером, і залиште в темному місці до повного висихання. Періодично помішуйте квітки.

Коли квітки липи стануть ламкими, зберіть їх. Обов’язково приберіть пошкоджені та потемнілі суцвіття, інші перекладіть у мішечки або скляні банки і зберігайте в сухому прохолодному місці.

Смачний та корисний чай: як правильно зібрати та засушити липу

Як готувати липовий чай

Спочатку треба обдати окропом заварник, потім покласти в нього квіти липи, залити окропом і дати постояти 5-10 хвилин. Можна також заварити прямо в чашці. До липи також можна додати і інші трави: ромашки, чебрець. А от цукор краще не додавати, щоб не зіпсувати смак та аромат.

Де не можна збирати липу:

  • на узбіччях доріг.

Де можна збирати:

  • липовий ліс,
  • паркова зона.