Смачний та корисний чай: як правильно зібрати та засушити липу
Середина червня – початок липня – оптимальний час для збирання липи. Адже чай саме з цією квіткою – один з найкорисніших і найсмачніших напоїв. Проте є деякі правила для її збирання і зберігання.
Як збирати липу
Липа цвіте не більше 2 тижнів, саме в цей період требі її збирати. Бо, якщо вона не дозріла, чай буде замість червонного, блідий, а якщо липа перезріла, то отримаєте коричневу суміш замість гарного чаю. Обирати треба квітки, які розкрилися та ті, які от-от розкриються, тобто у фазі бутонізації. Важливо обирати квітки разом із приквітками (напівпрозорим листом).
Як правильно сушити
Зібрану липу викладіть на папір чи тканину, зверху накрийте марлею або папером, і залиште в темному місці до повного висихання. Періодично помішуйте квітки.
Коли квітки липи стануть ламкими, зберіть їх. Обов’язково приберіть пошкоджені та потемнілі суцвіття, інші перекладіть у мішечки або скляні банки і зберігайте в сухому прохолодному місці.
Як готувати липовий чай
Спочатку треба обдати окропом заварник, потім покласти в нього квіти липи, залити окропом і дати постояти 5-10 хвилин. Можна також заварити прямо в чашці. До липи також можна додати і інші трави: ромашки, чебрець. А от цукор краще не додавати, щоб не зіпсувати смак та аромат.
Де не можна збирати липу:
- на узбіччях доріг.
Де можна збирати:
- липовий ліс,
- паркова зона.