Стало відомо, хто з українських тенісисток виступить на Олімпіаді-2024

Жіноча збірна України з тенісу має гарантовано право використовувати п’ять іменних перепусток на Олімпіаду-2024.

Відбірковий період на ігри-2024 у тенісі закриється оновленим рейтингом у понеділок, 10 червня. Для участі в Олімпіаді спортсмени в одиночному розряді повинні входити до топ-56 найкращих гравців, а також виконати критерій ігор за збірну.

Під першим пунктом відбору пройшли одразу п’ять українок у одиночному розряді (Марта Костюк, Еліна Світоліна, Даяна Ястремська, Ангеліна Калініна, Леся Цуренко), але Ангеліна та Леся не відповідають другому критерію відбору.

Капітан жіночої збірної України Михайло Філіма оголосив, що ті три тенісистки, які відповідають обом критеріям, будуть включені до заявки на Олімпіаду-2024 в одиночному розряді. Також сестри Кіченок представлять Україну у парному розряді на Іграх у Парижі.

Хто з українських тенісисток гарантовано зіграє на Олімпіаді у Парижі

  • одиночний розряд: Марта Костюк, Еліна Світоліна, Даяна Ястремська
  • парний розряд: Людмила Кіченок та Надія Кіченок

Поза сестрами Кіченок, Україна відправить ще один парний тандем тенісисток до Парижа на турнір. Цей дует складатиметься з гравців, які також виступлять у одиночному розряді.

Ангеліна Калініна та Леся Цуренко все ще можуть зайняти останнє доступне місце в олімпійському складі України.

Незважаючи на те, що вони не виконали умов матчів зі збірною України, згідно з правилами ITF їх участь буде розглянута компетентним органом з урахуванням “особливих обставин”. Одна з таких обставин – “високий рівень конкуренції” у збірній.

Філіма повідомив, що якщо орган ITF дозволить обом тенісисткам грати на Олімпіаді, вибір буде зроблено на користь Калініної:

“Більше шансів потрапити до складу на Олімпіаду має Ангеліна. Вона, на мою думку, буде вищою у рейтингу, і були певні причини, чому вона не грала за збірну. Тому вона має більше шансів, її заявлятимуть”, – сказав Філіма.

Щодо критеріїв вибору між Калініною та Цуренко, Філіма зазначив, що відповідне рішення приймається колективно всередині збірної, а також враховуються наміри самої тенісистки грати на Олімпіаді:

“Це залежить від індивідуальних відносин тенісистки з федерацією та спорткомітетом, рейтингу та бажання брати участь в Олімпійських іграх. Це колективне рішення тренерського штабу, Федерації тенісу (яка подає заявки), та спорткомітету. Існують певні вимоги, яких повинні дотримуватися федерація та гравець, а також враховуються їхні взаємини”, – пояснив Михайло.

Кількість українських тенісисток на Олімпійських іграх буде визначена після отримання відповіді від Міжнародної тенісної федерації щодо участі Калініної або Цуренко.

“Це питання залежить від рішення Міжнародної тенісної федерації. Вони можуть відхилити участь обох тенісисток через те, що кожна з них зіграла лише один матч за збірну протягом останніх двох років”, – зазначив капітан.

Тенісний турнір на Олімпійських іграх 2024 у Парижі відбудеться з 27 липня по 4 серпня.

Читайте також: