Олег Верняєв здобув срібну медаль у багатоборстві на чемпіонаті Європи зі спортивної гімнастики

Україна здобула свою першу медаль на чоловічому чемпіонаті Європи зі спортивної гімнастики. Олег Верняєв став срібним призером турніру в багатоборстві.

Змагання Євро-2024 зі спортивної гімнастики розпочалося у Ріміні (Італія) 24 квітня і триватиме до 28 квітня. Учасникам буде роздано 16 комплектів нагород — по вісім у старшій та юніорській вікових категоріях. Це також остання можливість для європейських спортсменів здобути кваліфікацію на Олімпіаду-2024.

У складі дорослої збірної України на турнір потрапили п’ять спортсменів: Ілля Ковтун, Олег Верняєв, Ігор Радівілов, Назар Чепурний та Радомир Стельмах. У перший день змагань визначилися призери у багатоборстві та фіналісти на окремих снарядах та у командах.

Яким був виступ Верняєва

Олег Верняєв здобув “срібло” на Євро-2024 завдяки найвищому балу за виступ на коні — 15.166. Його загальний результат у багатоборстві становить 84.031 бала, що забезпечило йому друге місце. Ця медаль стала для Верняєва 13-тою на чемпіонатах Європи і першою з 2017 року. Після періоду дискваліфікації за позитивний допінг-тест, що тривав з листопада 2020 до березня 2023 року, це відновлення має велике значення для гімнаста.

У багатоборстві Україну також представляв Ілля Ковтун, який з результатом 83.331 бала посів шосте місце. Золото в цій дисципліні виборов кіпріот Маріос Георгіу.

У командній кваліфікації збірна України посіла перше місце з результатом 253.661 бала і буде боротися за медалі у фіналі, що відбудеться у неділю, 28 квітня. Також Олег Верняєв, Ілля Ковтун, Назар Чепурний та Ігор Радівілов пробилися до окремих фіналів, запланованих на 26 та 27 квітня.

У особистих фіналах українці виступатимуть на Євро-2024 наступним чином:

  • Кінь — Олег Верняєв (перше місце у кваліфікації)
  • Паралельні бруси — Ілля Ковтун (перше місце), Назар Чепурний (третє місце)
  • Перекладина — Ілля Ковтун (перше місце)
  • Опорний стрибок — Назар Чепурний (перше місце), Ігор Радівілов (друге місце)

Слід відзначити, що у 2023 році на чемпіонаті Європи з гімнастики, де виступали і чоловіки, і жінки, Україна здобула одне “золото” та три “бронзи”, в результаті чого посіла п’яте місце у медальному заліку.

Читайте також: