Чому не весь шоколад однаково корисний: дослідження вчених

Хоча дослідження вже неодноразово підтверджували позитивний вплив шоколаду на наше здоров’я, важливо пам’ятати, що не все так просто. Не поспішайте кидати у кошик перший-ліпший шоколад, адже деякі його види можуть нести більше шкоди, ніж користі.

Какао супроводжує людство з давніх часів і було використане не тільки для виробництва шоколаду, а й як гроші в цивілізації Майя. Така популярність какао пояснюється його складом, який містить багато харчових речовин, які покращують наше здоров’я в різних аспектах.

“Дослідники какао-бобів виявили, що споживання корисних речовин, таких як флаваноли, має позитивний ефект на здоров’я нашого серця, захищаючи його від різних хвороб”, – каже Говард Сессо, епідеміолог з Гарвардської школи громадського здоров’я імені Т.Х. Чана.

У 2022 році вчені провели дослідження, в якому брали участь 21 000 дорослих, яке показало потенційну користь шоколаду для серця. Ті, хто кожен день вживав 500 мг флаванолу какао, мали нижчу ймовірність померти від серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто цього не робив. Але перед тим, як скуштувати будь-який шоколад, варто пам’ятати, що ці переваги були досягнуті завдяки харчовим добавкам, а не самому шоколаду. Це тому, що цукор, який є в шоколадних батончиках, може зменшити позитивний ефект, особливо для тих, хто контролює його споживання або має ризик діабету.

Користь видів шоколаду

Какао, фрукти, овочі і чай містять флаваноли, які можуть покращити роботу мозку, зміцнюючи його і запобігаючи втраті когнітивних функцій через поліпшення кровообігу. Проте науковці кажуть, що для того, щоб зрозуміти цей процес, потрібно більше досліджень.

Але чи однаково корисні всі види шоколаду? Звичайно, ні. Все залежить від того, скільки в ньому какао — джерела флаванолів. Найкращим варіантом є темний шоколад, який містить найбільше какао, а не молочний або білий шоколад, який не містить флаванолів, а лише цукор, жир і калорії.

Але не дозволяйте відсоткам обдурити вас. Навіть якщо на упаковці написано “80% какао”, це не гарантує, що цей несе користь для організму. Важливо, яким шляхом пройшло какао від боба до готового продукту. Какао-боби втрачають частку своїх корисних речовин під час ферментації, сушіння, обсмажування і т.д. Крім того, багато популярних шоколадних продуктів зазнають сильної обробки, яка знижує всі можливі переваги за рахунок цукру та штучних добавок.

Як правильно обрати шоколад

За словами вчених, ми повинні вибирати темний шоколад, який містить не менше 70% какао, і який мінімально оброблений. Тоді ми зможемо насолодитися смаколиком, який буде корисним для нашого здоров’я. Але головне — це не перебрати міру. Є дуже мало речей, які можуть поєднати задоволення та хороше самопочуття, і правильно вибраний шоколад є однією з них. Тому коли ви з’їдаєте шматочок шоколаду, пам’ятайте, що під його солодкістю може ховатися велика користь для здоров’я, але тільки якщо ви вибираєте його розумно.